Vijesti 02.01.2023.

Karan: Nisu prestale težnje za ukidanje MUP-a Srpske, nećemo to dozvoliti

ČITANJE: 2 minute

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je dobro, iako se Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kao i drugi bezbjednosni organi u svijetu suočavaju sa izazovima migrantske krize, terorizma i odgovorima na sve vidove savremenih oblika kriminala, ističe ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

“MUP je u proteklom periodu realizovao niz istraga i akcija u kojima su razbijene organizovane kriminalne grupe iz regiona, što je poruka da nećemo dozvoliti kriminal u Republici Srpskoj”, rekao je Karan u intervjuu Srni.

On ukazuje da još nisu prestale težnje za ukidanje MUP-a Republike Srpske i njegovih nadležnosti.

“Pokušaji postoje i dalje, samo su rekao bih, malo bolje zamaskirani. Sigurno je da tako nešto nećemo dozvoliti i da je to svima jasno”, kategoričan je Karan.

On naglašava da poseban izazov jeste održavanje Policije na profesionalnom nivou.

“U proteklom periodu bilo je policijskih službenika koji su prekoračili i zloupotrijebili zakonska ovlašćenja. Takvi su procesuirani i udaljeni iz MUP-a. To je dobra poruka građanima, ali i policijskim službenicima, da nema zaštićenih. Policijski službenici su dužni da postupaju profesionalno i u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i ovlašćenjima i svako drugo postupanje biće najstrožije sankcionisano”, naglašava Karan.

On je ocijenio da je MUP dobro organizovana institucija, podsjetivši da je u proteklom periodu mnogo urađeno za opremanje njegovih pripadnika.

Karan kaže da Policija mora imati adekvatne uslove za rad, obuku i opremu kako bi mogla da odgovori svakom bezbjednosnom izazovu.

“Stopa kriminaliteta svake godine je manja. Svjedoci smo da u godini koja je iza nas nismo imali teških krivičnih djela. Posebno bih izdvojio da imovinskih krivičnih djela imamo manje za čak 10 odsto, da je javni redi i mir zadovoljavajući i da nemamo pogorošanja bezbjednosti saobraćaja”, naveo je Karan.

Prema njegovom mišljenju, veliki je izazov sačuvati postignuti nivo bezbjednosti.

Karan kaže da je zadovoljan razultatima koje Policija ima na terenu, te da će insistirati na boljem, efikasnijem i zakonitom postupanju.

“Od dana kad sam preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, počeo sam da posjećujem sve osnovne organizacione jedinice i policijske uprave. Cilj jeste da se informišem o stanju na terenu”, rekao je Karan.

On je podsjetio da je prioritet MUP-a suzbijanje kriminaliteta.

“Javni smo službenici i dužni da štitimo Republiku Srpsku, njene građane i njihovu imovinu”, podsjeća Karan.

Kada je riječ o obilježavnju novogodišnjih praznika, Karan je ocijenio da su protekli mirno i bez većih bezbjednosnih indicenata, što govori o planskom preduzimanju mjera Policije na terenu, ali i odgovornijem ponašanju građana.

“U novogodišnjoj noći nismo imali nijedno poginulo i teško povrijeđeno lice u saobraćaju, što je veliki uspjeh. Nadam se da ćemo tako nastaviti u ovoj godini”, rekao je Karan.

(Srna/A.M.)