Vijesti 28.03.2023.

Karan: Pomaganje drugima u opisu posla policajaca

ČITANJE: 3 minute

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je danas u Banjaluci da je u opisu posla pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ pomaganje drugima, o čemu svjedoči i aktuelna humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj će učestvovati 722 pripadnika Ministarstva i 237 kadeta Policijske akademije.

Osvrćući se na ovu akciju, koju MUP organizuje do petka, 31. marta, povodom predstojećeg Dana policije, Karan je rekao novinarima da poslovi policije u osnovi imaju humanitarni karakter.

“Osnovna pobuda i poriv onih koji dolaze da rade u policiji jeste i potreba i želja da pomažu drugima. I to je kod naših pripadnika možda i izraženije nego kod ostalih građana”, ocijenio je Karan i napomenuo da pripadnici MUP-a pomažu drugima u brojnim slučajevima.

Resorni ministar je ovim povodom zahvalio svim pripadnicima MUP-a koji ovih dana dobrovoljno daruju krv, kao i Zavodu za transfuzijsku medicinu za saradnju u vezi sa ovom već tradicionalnom akcijom.

Direktor Zavoda Gordana Guzijan čestitala je svim pripadnicima MUP-a predstojeći Dan policije, a pogotovo dobrovoljnim davaocima krvi, te navela da je ove godine impozantan broj učesnika.

“Samo u Banjaluci ih je više od 400, tako da se akcija organizuje tokom cijele sedmice. Uveliko pripremamo rezerve krvi za predstojeće praznike i ovakve i slične akcije su dobrodošle u svim našim organizacionim jedinicama”, rekla je Guzijan i ocijenila saradnju sa MUP-om Srpske na ovom planu kao jako dobru.

Dobrovoljnom darivanju krvi pripadnika MUP-a u Zavodu za tranfuzijsku medicinu u Banjaluci prisustvovao je i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević.

Akcija se organizuje povodom 4. aprila – Dana policije Republike Srpske.

INTENZIVAN POLICIJSKI RAD NA RASVJETLJAVANJU NAPADA NA POVRATNIČKU PORODICU U VIŠEGRADU

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da policija intenzivno radi na rasvjetljavanju napada na supružnike Memišević, povratnike u selo Omeragići kod Višegrada, te naveo da je jedno lice predato u nadležnost tužilaštvu.

“Prema našim operativnim saznanjima, smatramo da je riječ o izvršiocu. Potrebna su dodatna vještačenja i ispitivanja kako bismo došli do materijalnih dokaza”, rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali iz koristoljublja. On je napomenuo da motiv nije ni vjerska ni nacionaln, niti bilo koja netrpeljivost, što ne umanjuje težinu ovog djela.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa napadom na grupu aktivista u Banjaluci, Karan je rekao da je prema zakonu najavljen javni skup, a njegovo održavanje odbijeno iz bezbjednosnih razloga, dodavši da su i organizatori javno rekli da od skupa odustaju.

“Riječ je o spontanom okupljanju gdje je došlo do vrlo kratkog sukoba dvije grupe i policija je, kada je imala dovoljno snaga, apsolutno adekvatno reagovala”, naglasio je Karan.

U vezi sa organizovanjem i obezbjeđivanjem nedavne posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Republici Srpskoj, Karan je rekao da aktivnosti u vezi sa posjetama stranih zvaničnika realizuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i diplomatsko-konzularna mreža.

Karan je rekao da je MUP Srpske djelovao samo u okviru dijela obaveza u vezi sa polaganjem vijenaca na spomen-obilježja, posjeti spomen-obilježjima u Raduši i mezarju u Doboju, što se tradicionalno čini više godina.

“Sve drugo je samoinicijativna aktivnost predsjednika Hrvatske. Potpuno opravdano su svi naši akteri njegovu posjetu osudili kao provokativnu”, naglasio je Karan.

(Srna)