Vijesti 19.01.2023.

KARAN: Trnovo najbolji primjer kako se preventivom eliminišu veće posljedice poplava

ČITANJE: 2 minute

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je danas da je opština Trnovo najbolji primjer kako je jedna mala opština zahvaljujući razmjeni informacija i preventivnom djelovanju uspjela da na vrijeme, svojim kapacitetima, eliminiše veće posljedice usljed poplava izazvanih obilnim padavinama.

Karan je nakon sastanka sa načelnikom opštine Trnovo Dragomirom Gagovićem rekao da se poslije silnih poplava i loših iskustava pokazalo da je načelo preventivnog rada svih subjekata zaštite i spasavanja kada je riječ o elementarnim nepogodama bilo koje vrste najbolji način djelovanja u ovakvim i sličnim situacijama.

On je istakao da sve Vladine institucije u buućnosti moraju preventivno djelovati, što znači da će se od prve informacije koju bilo koja služba dobije o mogućoj elementarnoj nepogodi alarmirati svi subjekti snaga zaštite i spasavanja u cijeloj Republici Srpskoj.

– To opet znači brza razmjena informacija, što je način da prihvatimo tu informaciju i način da možemo da djelujemo, kao što je radila opština Trnovo – rekao je Karan novinarima.

On je naglasio da bi, da nije bilo adekvatnog djelovanja, posljedice po opštinu Trnovo bile mnogo ozbiljnije nego što su sada.

Karan je istakao da su sve institucije pokazale snagu brzine i razmjene informacija i preventivnog djelovanja da ne bi došlo do katastrofa, ali je ukazao i na slabosti administrativne prirode na kojima će se raditi u narednom periodu.

Tokom posjete Trnovu Karan se sastao i sa načelnikom Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimirom Šehovcem sa kojim je obišao prostorije Policijske stanice, te je tom prilikom istakao da je stanje bezbjednosti u Trnovu na zadovoljavajućem nivou.

Gagović je pojasnio da je vanredna situacija u ovoj opštini ukinutra zbog toga što je nivo vodotoka rijeke Željeznice smanjen i ona je trenutno u svom koritu.

On je naglasio da je stanje bezbjednosti u ovoj lokalnoj zajednici na zavidnom nivou, čemu su doprinijeli ljudi koji rade u ministarstvu unutrašnjih poslova.

(Srna/SB)

Oznake: Siniša Karan