Politika 21.05.2024.

Karan: Uništava se posljednja mogućnost zajedničkog života u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas u Banjaluci da rezolucija o Srebrenici uništava posljednje tkivo mogućnosti zajedničkog života u BiH.

“Kada je u BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma prvi put neustavno prenesena nadležnost, a prenesene su desetine nadležnosti, i kada je prvi put u BiH poslije 1995. godine donesena odluka mimo jednog konstitutivnog naroda i entiteta, tada je došlo do trajnog urušavanja BiH”, rekao je Karan novinarima.

Prema njegovim riječima, BiH je tada trajno postala i svaki dan postaje nefunkcionalnija država, a ova rezolucija uništava posljednje tkivo mogućnosti zajedničkog života.

“U svakoj federalnoj državi na svijetu, a posebno multietničkoj federalnoj državi kakva je BiH, ako nemate zajednički osjećaj pripadnosti i želje da živite jedni pored drugih i ako smatrate da ne možete da ostvarite svoj egzistencijalni nacionalni interes, nemate razloga da živite u njoj”, poručio je Karan.

On je naglasio da se prema svim međunarodnim aktima u takvoj situaciji kada jedna država postaje nefunkcionalna, pogotovo federalne, po principu samoopredjeljenja, stvaraju uslovi da se drugačije promišlja s kim će se i kako živjeti.

“Dotle su nas oni doveli ovom nesretnom antisrpskom rezolucijom o Srebrenici, u kojoj nije bilo genocida, nego strašnog zločina”, rekao je Karan.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno je na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.