Vijesti 18.08.2015.

Karan: Završeno uzimanje koštanih uzoraka

ČITANJE: 1 minuta

U Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske završeno je uzimanje koštanih uzoraka, dok je pri kraju prikupljanje krvnih uzoraka od članova porodica poginulih za potrebe identifikacije posmrtnih ostataka srpskih boraca ekshumiranih na Ozrenu,rekao je direktor Zavoda, Željko Karan.

Karan je rekao da su organizovane akcije uzimanja nespornih uzoraka krvi od članova porodica poginulih koji su se odazvali sa područja Prnjavora, Doboja, Dervente, Modriče, Stanara, Teslića i Brčkog.

On je rekao da je pri kraju i uzimanje krvnih uzoraka sa područja Banjaluke od članova porodica poginulih koji sukcesivno dolaze u Zavod.

Karan je rekao da Zavod ne može početi proces DNK analize sve dok se ovoj instituciji ne doznače sredstva koje je Vlada Republike Srpske ranije odobrila za tu namjenu.

– Zavod mora imati sredstva na računu da bi mogao raspisati tender za nabavku neophodnih hemikalija za DNK analizu- zaključio je Karan.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ranije je rekao da se u narednih mjesec dana očekuje da će u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske biti dobijeni prvi rezultati identifikacije DNK analizom šest posmrtnih ostataka srpskih boraca ekshumiranih na Ozrenu.

Vlada Srpske odobrila je 32.000 KM, koliko je potrebno za identifikaciju šest skeletnih ostataka ekshumiranih na području planine Ozren.

Opravdano se sumnja da je riječ o licima koja su bila zarobljena i kasnije ubijena u Gostoviću kod Zavidovića.