Karate klub Vrbas iz Banjaluke: Vaspitanje i razvoj važniji od medalja

Kraj jedne i početak druge kalendarske godine obično je vrijeme kada se svode računi i sabiraju utisci u sportskim kolektivima, a tako je i u Karate klubu Vrbas, za koji je minula 2017. bila najuspješnija od kada egzistira.

Prije nešto više od šest godina Boris Jeličić, Boško Latinović, Dalibor Blagojević i Milan Trkulja osnovali su klub čiji se koncept u jednom dijelu razlikuje od ostalih. Ideja je bila da članovi, koji su tada bili mahom predškolskog uzrasta ili tek počeli školovanje pravilno zakorače u svijet sporta, da se razvijaju onako kako je najbolje za njihovu dob, da nauče šta znači pravilna ishrana, lijepo ponašanje, a ujedno i steknu nove drugove. Vještine karatea, a prije svega navedene osobine trenutno uči 140 članova.

– Pokušavamo na svaki način da rasteretimo djecu, da ne pričamo o rezultatima i medaljama te da im ukažemo na neke druge, ljepše, vrednije i kvalitetnije stvari koje im pruža ovaj sport. Tek od kadetskog uzrasta akcenat stavljamo na karate, počinjemo ozbiljnije da radimo, a momci i djevojke tog uzrasta svakodnevno imaju treninge – rekao je jedan od trenera Boško Latinović.

Treninge održavaju na četiri lokacije u Banjaluci, a imaju i jednu sekciju u Čelincu. Lijepa strana bavljenja karateom su i česta putovanja i upoznavanje kultura drugih zemalja.

– U protekloj godini nastupili smo na više od 20 takmičenja, donijeli mnogo medalja kući, ali opet kažem, mnogo važnije je da se dječica pravilno razvijaju i nadgrađuju sebe u svim segmentima. Učestvovali smo na turnirima u Parizu i Budimpešti, a petu godinu zaredom organizovali smo ljetni kamp u Crnoj Gori kroz koji je prošlo više od 100 djece. Svakog ljeta organizujemo i školu plivanja, a ove zime premijerno ćemo održati školu skijanja – rekao je Latinović.

Reprezentacija

Takmičarski ciljevi za 2018. godinu su dobri nastupi na republičkom i državnom prvenstvu koji garantuju ulazak u reprezentaciju, a samim tim i nastup na međunarodnim takmičenjima.

– Imamo nekoliko seniora i desetak juniora i kadeta koji će pokušati da se izbore za taj status, a s obzirom na ono što su do sada pokazali, mislim da će bez problema ispuniti sve ciljeve – rekao je Latinović.

(Glas Srpske)

NIŠTA OD BORCA Željko Vranješ ima novi klub

Nekadašnji trener banjalučkog Borca Željko Vranješ preuzeo je prvoligaša Slobodu iz Mrkonjić Grada, koja će imati težak zadatak da izbori opstanak u društvu najboljih.