Magazin 02.08.2021.

Karavan koji spaja kulturne oaze prolazi kroz Banjaluku

ČITANJE: 1 minuta

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) koji promoviše ideju ruralnog i održivog razvoja, 2. i 3. avgusta ugostiće učesnike projekta „Karavan koji spaja kulturne oaze“ predvođene vizionarom, violinistom i ambasadorom kulture Republike Slovenije, Mihom Pogačnikom.

Kroz više radionica i tematski okrugli sto koji će se održati u sjedištu CERD-a u mjestu Krnete, u Kamenoj kući tvrđave Kastel i Domu omladine u Banjoj Luci, Miha Pogačnik i prijatelji će lokalnim preduzetnicima, aktivistima, umjetnicima, ali i ljudima koji bi sami željeli da postanu članovi jedne takve društvene zajednice ili koji kroz rad u lokalnim zajednicama donose odluke bitne za ruralni i održivi razvoj, demistifikovati i približiti ideju Kulturnih oaza, saopštila je Gradska uprava.

Kako su kazali organizatori, tridesetak učesnika karavana iz zapadne i centralne Evrope upoznaće se sa kulturno-istorijskim nasljeđem Banje Luke, Gradiške i Laktaša, te će uz zvuke Mihine čarobne violine i prigodne motivacione govore svim domaćim učesnicima ponuditi originalan odgovor na današnju potragu savremenog svijeta za kreativnim i inovativnim razmišljanjem i stvaranjem.

– Jedinstvena umjetnost Mihe Pogačnika stvara sinergiju više polja, od poslovanja i ekonomije do politike i društvenog aktivizma, te kulture i obrazovanja, a njegov metod interdisciplinarnog prenosa sa muzičkih remek-dijela na liderstvo i lični razvoj, inspiriše brojne kompanije svjetski poznatih brendova poput Shell, Novartis,ING, Porsche, Nike i Microsoft, vodećih poslovnih škola, agencija UN-a i skupova poput Alpbacha i Svjetskog ekonomskog foruma – naveli su iz Centra za ekonomski i ruralni razvoj.

Ovogodišnja priča promoviše ideju Kulturnih oaza, a od kojih je imanje Centra za ekonomski i ruralni razvoj „Domestica“ jedna od oaza u nastajanju.

(SB)

Oznake: Miha Pogačnik