Magazin 30.05.2016.

Karcinom kao epidemija: U Srpskoj drugi uzrok smrtnosti

ČITANJE: 1 minuta

I analize Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je broj oboljelih od karcinoma svake godine u porastu. Tako je za samo pet godina u RS registrovano 26.109 novootkrivenih slučajeva malignih tumora.Bitku sa zločudnom bolešću u tom periodu izgubilo je 14.263 pacijenta, što znači jedan smrtni ishod na skoro dva oboljela. Zato ne treba da čudi što su karcinomi kod nas jedan od vodećih zdravstvenih problema, odnosno drugi uzrok smrtnosti građana, odmah nakon bolesti srca i krvnih sudova.

Stručnjaci upozoravaju da za neke faktore rizika za dobijanje malignih bolesti postoje dokazi, a za neke ne. Sigurni su da zračenje, odnosno rendgen, pušenje, kao i  infekcije nekim virusima utiču na nastanak karcinoma.

O stilu života se takođe govori, pa je gojaznost uz dijabetes i pušenje vrlo često udružena sa karcinomom endometrija, sloja materice. Način ishrane u kome nema prirodnih vlakana se povezuje sa karcinomom debelog crijeva.

U Klinici za onkologiju UKC RS u 2010. godini liječeno je 2.055, a prošle godine 2.759 pacijenata.

“Najviše je onih koji boluju od karcinoma pluća, dojke, debelog crijeva, ginekoloških lokalizacija, prostate, melanoma, karcinoma testisa. Smrtnost je visoka posebno kada se uporedi sa incidencom. Taj odnos je najnepovoljniji kod karcinoma pluća, sarkoma, tumora mozga,a daleko povoljniji za karcinom dojke, debelog crvijeva, prostate”, objašnjava  načelnik Klinike za onkologiju, Zdenka Gojković.

U Fondu zdravstvenog osiguranja podsjećaju da u cjelosti finansiraju troškove zdravstvene zaštite osiguranih lica oboljenlih od malignoma. Ti pacijenti su oslobođeni participacije kod liječenja osnovne bolesti i svih njenih komplikacija. Na listi citostatika dostupno je oko 80 lijekova za sve vrste tumora.

(Blic)