Vijesti 14.12.2021.

KARIĆ: Ne umanjujem prijetnju katoličkoj porodici u Sarajevu, ali možda je reakcija na Milanovića

ČITANJE: 2 minute

Na vratima stana katoličke porodice u Sarajevu danas je osvanulo nekoliko prijetećih i uvredljivih poruka jer su na vratima okačili ukrase pred nadolazeće praznike, potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a KS.

Na vratima je istaknut božićni vijenac, a ispod je crnim markerom dopisano: “Hoćete li da vas kalašnjikovim išaram, imam ga?”. U blizini je napisano i: “Tu sam katolici, da vas prekrstim” i “Hoće li neko sa mnom ta-ta?” uz ilustracije puške i potpis Emir.

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić rekao je kako je poruke napisao duševni bolesnik, kao i da će ova osoba uskoro biti smještena u adekvatnu zdravstvenu ustanovu.

Iz policije nisu mogli dati više informacija o slučaju, a još uvijek nije zabilježena nikakva reakcija nadležnih. Više informacija o ovom događaju bit će dostupno uskoro.

“Grad otvoren za sve narode”

Osoba koja je ostavila uvredljive i prijeteće poruke ispod božićnog vijenca jedne katoličke sarajevske porodice bit će sankcionisana, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u izjavi za N1.

Na vratima stana jedne katoličke porodice u Sarajevu osvanule su prijeteće i uvredljive poruke ispod malog božićnog vijenca koji je zakačen kao znak obilježavanja nadolazećih praznika.

– Ne želeći da umanjujem ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji dodatno širi netrpeljivost među narodima – dodala je Karić.

Gradonačelnica je istakla da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, te da je otvoren za sve narode i građane.

– Za razliku od hrvatskog predsjednika koji omalovažava čak i genocid, vlasti u Sarajevu i Kantonu će poduzeti sve kako bi bili sankcionisani oni koji na bilo koji način utječu da se bilo ko osjeća nesigurnim u Sarajevu – zaključila je Karić.

Ispod božićnog vijenca između ostalog je pisalo “Hoćete da vas Kalašnjikovom išaram, imam ga?”.

Iz MUP-a KS su potvrdili da se incident dogodio, da je počinilac poznat, te da se radi o duševno oboljeloj osobi, zbog čega ne mogu davati više informacija.

(SB)