Vijesti 02.01.2023.

KARIĆEVA O PORUKAMA IZ SRPSKE: Nećete uspjeti u provokatorskim i zlim namjerama

ČITANJE: 1 minuta

Poziv na projekciju filma Borisa Malgurskog o Republici Srpskoj je samo jedna u nizu provokacija koje pristižu posljednjih dana, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na društvenim mrežama, reagujući na najavu reditelja Borisa Malagurskog da će njegov film “Republika Srpska – borba za slobodu” biti prikazan u Sarajevu 11. januara, uz poziv upućen njoj da prisustvuje premijeri.

– Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Anđelina Ošap Gaćanović, očito politički instruirana, tvrdi da “bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe ne postoji”, pojedini srpski historičari u pismu koje su uputili javnosti tvrde isto.

Kao dio kampanje negiranja kontinuiteta bosanske državnosti, Anđelina Ošap Gaćanović svojim glasom protiv onemogućava postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu, jer je on za nju “srpski kralj”.

Neustavno obilježavanje 9. januara se seli u Istočno Sarajevo, praktično na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom u modernoj historiji.

Na sve ove provokacije odgovor je isti. Borićemo se istinom, pozivati na čitanje međunarodnih presuda, učiti iz historijskih knjiga koje nisu laž i revizionizam.

Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama. Nisu uspjeli mnogi – zaključila je Karićeva.

(SB)