Vijesti 08.04.2022.

KARIĆEVA ODGOVORILA MARFIJU: U Sarajevu ne postoji spomenik na kojem se navode počinioci zločina

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je ponovo govorila o tome zašto na spomen-obilježju na Kazanima nije istaknuto ko je počinio zločin nad građanima srpske nacionalnosti.

Njeno obrazloženje je uslijedilo nakon što je američki ambasador Majkl Marfi juče, 7. aprila, poručio da na spomen-obilježju mora biti navedeno ko je počinio zločin.

Karić je izjavila da joj je prihvatljivo da postoje različita mišljenja po ovom pitanju. Kako je kazala, ponosna je što je spomenik napravljen. To je ocijenila “istorijskim iskorakom na koji se čekalo 25 godina”.

Prema njenim riječima, u Sarajevu ne postoji spomenik na kojem je navedeno ko je počinio zločin u ratu.

– Na Kazanima su navedena imena svih žrtava, a koja smo dobili od Instituta za nestale osobe. To je zvanični podatak. Druga crtica koju želim naglasiti jeste da ni na jednom spomeniku u Sarajevu ne piše ko je počinilac. Bila bih sretna i ponosna kada bismo napravili pozitivan pritisak da isto ono što je napravljeno u Sarajevu bude napravljeno u Prijedoru i na mnogim drugim mjestima – naglasila je gradonačelnica Karić.

Obratila se danas javnosti povodom prve godine gradonačelničkog mandata. Zadovoljna je urađenim te je istakla da je spremna nastaviti “vrijedno raditi”, piše Klix.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

(SB)