Vijesti 11.01.2023.

Karićevoj “degutantno” što je Malagurskog intervjuisala sarajevska TV, režiser odgovorio

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbija da prestane sa reklamiranjem filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”!

To je sarkastično poručio režiser, Boris Malagurski, reagujući na novu objavu Karićeve koja ponovo kritikuje njega, film, kao i medij u Sarajevu koju mu je dao priliku da objasni kritike na račun dokumentarca.

– Svaka čast gospođo Karić, nemojte da odustanete od misije da što više ljudi zainteresujete za film, od srca se zahvaljujem na promociji – napisao je Malagurski na Tviteru.

Povodom večerašnje promocije filma u Istočnom Sarajevu, Karićeva je poručila da je degutantno i nadasve uvredljivo to što je Malagurski dobio prostor “na jednoj od sarajevskih televizija”.

Karićeva se na ovaj način pridružila pritiscima na O kanal koji je objavio intervju sa Malagurskim, o čemu je Srpskainfo danas pisala.

Nakon emitovanja intervjua sa Borisom Malagurskim na sarajevskom O kanalu, ova medijska kuća i novinar Kenan Ćosić našli su se pod neviđenim pritiskom razjarene javnosti, pa čak i pokušajem linča.

Razgovor sa autorom dokumentarnog filma „Republika Srpska: Borba za slobodu“ bio je novinarski izazov, budući da je ovaj film izazvao brojne kontroverzne reakcije, a vlasti mnogih gradova, uključujući i Sarajevo, zabranile su njegovo prikazivanje.

Međutim, tako ne misle ostrašćeni pojedinci koji su uputili brojne uvrede i prijetnje Oslobođenju, a da, sigurni smo, prije toga nikada nisu pogledali ovaj film.

Neki od užasavajućih komentara na mrežama glase: „U nekom drugom vremenu ljude poput Kenana bi vješali na trgovima, za primjer“, „Ćosiću, jesi li se ikad vozao u gepeku“, „Kenan (Dobrica) Ćosić, vlaška faca, vlaški porivi“…

Nakon ovih i sličnih stavova, od kojih mnogi nisu za objavu, nego za hapšenje njihovih autora, postavlja se pitanje da li je novinarima, naročito u glavnom gradu BiH, zabranjeno da pitaju i razgovaraju o bilo čemu što nije u skladu sa nečijom politikom, stereotipima, propagandom ili čak mržnjom?

Ćosić kaže da je iznenađen brojnim prijetnjama smrću, od kojih su mnoge užasavajuće, a koje su on i cijela medijska grupacija dobili putem društvenih mreža.

– Razlog je intervju sa režiserom Borisom Malagurskim. Prijetnje su dokumentovane, dalje više nego vidljive na mrežama i, naravno, prijavljene. No, vratimo se intervjuu. Film, zbog kojeg sam razgovarao sa režiserom, prvo smo pogledali, jer je to bilo neophodno da bismo uopšte razgovarali. Vjerujem da je Bosna i Hercegovina zemlja kojoj najviše nedostaje razgovora, ako hoćete o svim teškim temama – kaže Ćosić, prenosi Srpskainfo.

Pogledajte intervju koji je izazvao buru:

(SB)