Sport 14.01.2021.

KARIJERU NASTAVLJA U SAD: Banjalučkom plivaču odobrena stipendija na američkom univerzitetu

ČITANJE: 1 minuta

Marko Kovačić, plivač APK „22. April“ iz Banjaluke svoju uspešnu karijeru nastavlja u SAD-u.

Odlični rezultati koje je banjalučki plivač napravio u proteklom periodu omogućili su mu punu stipendiju na američkom univerzitetu gde će u naredne četiri godine imati besplatno školovanje, ali i mogućnost da još više popravi svoje plivačke rezultate koji su do sada bili izuzetni.

Kovačić je vlasnik nekoliko juniorskih rekorda BiH, a u svojoj dosadašnjoj karijeri zabeležio je nastupe na prestižnim evropskim i svetskim prvenstvima.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u Kazanu, u julu 2019. godine, zauzeo je 12. mesto i osvojio 800 FINA bodova u trci na 100 metara slobodno. Na ovom prvenstvu u dva navrata obarao je juniorske rekorde u disciplini 100 metara slobodno (50.66 i 50.52)

Kovačić je na svetskom prvenstvu 200 metara slobodno isplivao u vremenu 1:51.78 i osvojio 759 FINA bodova.

Godina 2019. bila je prekretnica za njega jer je i na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Grčkoj ostvario odlične rezultate koji su mu doneli dve bronzane medalje: u disciplinama 100 metara leđno (57.74) i 200 metara slobodno (1:52.07).

U oktobru 2019. u Zrenjaninu je isplivao A normu za Evropsko prvenstvo u malim bazenima u Velikoj Britaniji, ali nažalost nije otišao zbog katastrofalnog rada saveza koji nije obezbedio vize našim plivačima.

Kovačić je među najboljim plivačima koje je Banjaluka ikada imala, ali posebno mesto u njegovom životu svakako ima deda Milan Jokić. Upravo je deda bio taj koji je Marka najčešće vodio na bazen i treninge i po kiši i po snegu i svakako je danas jedan od najponosnijih ljudi zbog uspeha svog unuka.

(Srpskainfo)

Oznake: Marko Kovačić