Magazin 15.11.2016.

Karneval životinja muzička avantura za publiku

ČITANJE: 1 minuta

Didaktički koncert i muzička predstava za djecu “Karneval životinja” bili su prava avantura za publiku koja je došla u nedjelju uveče u Dječije pozorište Republike Srpske.

Koliko se ovo notno putovanje svidjelo banjalučkim mališanima najbolje govori činjenica da je u jednom trenutku cijela sala pjevala sa izvođačima.

Dirigent Branka Radošević-Mitrović kaže da je ova priča počela još prije osam godina.

– Sve je zapravo krenulo kada je profesor Darinka Matić-Marović na “Danima Vlade Miloševića” izvela “Karneval životinja”. Kasnije se pojavila prilika preko Udruženja evropskih akademija da to napravimo kao projekat, pa smo ovaj program prije pet godina izvodili u deset gradova Srpske, ali kao didaktički koncert i to je bio stvarno veliki uspjeh – prisjetila se Radošević-Mitrović, napominjući da su zbog nedostatka novca morali da stopiraju projekat.

“Karneval životinja” pokazao se kao magnet za banjalučku publiku, a dirigent napominje da je namijenjen djeci uzrasta od četiri godine do četvrtog razreda osnovne škole.

– Ovo je zaista bilo čarobno iskustvo za nas, a nadam se i za publiku – kaže Radošević-Mitrović.

Zanimljiv program izvode Kamerni orkestar “Kastra”, profesori muzičkih škola, studenti banjalučke Akademije umjetnosti i glumci Sandra Ljubojević i Milan Trninić. Još nije poznato kada će ponovo biti izvođenje ovog djela francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa.

– Ako uspijemo da se dogovorimo sa Dječijim pozorištem RS, “Karneval životinja” će ponovo biti na sceni. Oni su htjeli da prva predstava bude probna, da vidimo kakva je zainteresovanost, a još nismo stigli da razgovaramo o daljim planovima – rekla je Radošević-Mitrović.

(Glas Srpske)