Kasipović: Tražićemo promjenu zakona o Ustavnom sudu BiH

anton kasipovic
Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da je nastavkom strukturalnog dijaloga stvorena prilika za uklanjanje mnogih nedostataka u pravosudnom sistemu BiH, koja se nikako ne smije propustiti.
Kasipović je istakao da Republika Srpska priprema prijedloge izmjena više zakona na nivou BiH koji bi, ako budu prihvaćeni, suštinski doprinijeli unapređenju pravosudnog sistema u BiH.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj čak vladalo mišljenje da treba istupiti iz strukturalnog dijaloga, ali da to mišljenje nikada nije dijelio.

– Strukturalni dijalog koji počiva na dogovoru predsjednika Srpske Milorada Dodika i bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton odličan je format koji je u međuvremenu deformisan zbog ljudi koji su radili neodgovorno, prepoznavali lični interes za postavljenja u nekoj od institucija, te tvrdo zastupali interese svojih stranaka – rekao je Kasipović.

On kaže da je zbog neodgovornosti u prošloj godini strukturalni dijalog zapao u ćorsokak.

Kasipović je naveo da je u strukturalnom dijalogu neophodno mijenjati ili donositi zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

– Takođe, jasno ćemo regulisati pitanje nadležnosti Suda BiH. Uz to, pitanje Krivičnog zakona BiH i njegove retroaktivne primjene i nedosljednog provođenja odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Maktouf – Damjanović, usmjeravaju na činjenicu da je neophodno mijenjati ove zakone. To je pristup Srpske i mi ćemo raditi na konkretnim prijedlozima i izmjenama ovih zakona – dodao je Kasipović.

Ministar pravde Srpske je napomenuo da će se u narednoj godini morati da razgovara i o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, jer postoji niz nelogičnosti u načinu organizovanja i donošenja odluka.

– Ministarstvo pravde Republike Srpske ne bježi od posla i sa najvrsnijim stručnjacima sačinićemo prijedloge ovih zakona. Bili bismo sretni da postignemo dogovor sa našim kolegama u ministarstvima pravde BiH i Federacije BiH i vjerujem u njega – zaključio je Kasipović.

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH trebalo bi da bude nastavljen 10. septembra u Briselu.

(Agencije)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju