Politika 22.08.2015.

Kasipović: Tražićemo promjenu zakona o Ustavnom sudu BiH

ČITANJE: 2 minute
anton kasipovic
Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da je nastavkom strukturalnog dijaloga stvorena prilika za uklanjanje mnogih nedostataka u pravosudnom sistemu BiH, koja se nikako ne smije propustiti.
Kasipović je istakao da Republika Srpska priprema prijedloge izmjena više zakona na nivou BiH koji bi, ako budu prihvaćeni, suštinski doprinijeli unapređenju pravosudnog sistema u BiH.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj čak vladalo mišljenje da treba istupiti iz strukturalnog dijaloga, ali da to mišljenje nikada nije dijelio.

– Strukturalni dijalog koji počiva na dogovoru predsjednika Srpske Milorada Dodika i bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton odličan je format koji je u međuvremenu deformisan zbog ljudi koji su radili neodgovorno, prepoznavali lični interes za postavljenja u nekoj od institucija, te tvrdo zastupali interese svojih stranaka – rekao je Kasipović.

On kaže da je zbog neodgovornosti u prošloj godini strukturalni dijalog zapao u ćorsokak.

Kasipović je naveo da je u strukturalnom dijalogu neophodno mijenjati ili donositi zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

– Takođe, jasno ćemo regulisati pitanje nadležnosti Suda BiH. Uz to, pitanje Krivičnog zakona BiH i njegove retroaktivne primjene i nedosljednog provođenja odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Maktouf – Damjanović, usmjeravaju na činjenicu da je neophodno mijenjati ove zakone. To je pristup Srpske i mi ćemo raditi na konkretnim prijedlozima i izmjenama ovih zakona – dodao je Kasipović.

Ministar pravde Srpske je napomenuo da će se u narednoj godini morati da razgovara i o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, jer postoji niz nelogičnosti u načinu organizovanja i donošenja odluka.

– Ministarstvo pravde Republike Srpske ne bježi od posla i sa najvrsnijim stručnjacima sačinićemo prijedloge ovih zakona. Bili bismo sretni da postignemo dogovor sa našim kolegama u ministarstvima pravde BiH i Federacije BiH i vjerujem u njega – zaključio je Kasipović.

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH trebalo bi da bude nastavljen 10. septembra u Briselu.

(Agencije)