Vijesti 03.04.2016.

Kasne isplate budžetskim korisnicima, opozicija poziva na odgovornost

ČITANJE: 3 minute
cvijanovic tegeltija
Vlada Srpske, u prva tri mjeseca ove godine, obezbijedila je samo 40 odsto kredita potrebnih za normalno funkcionisanje budžeta. Nakon zvaničnog priznanja ministra finansija da zbog predomišljanja međunarodnih kreditora kasne isplate budžetskim korisnicima, opozicija Vladu poziva na odgovornost. Bez kredita MMF-a budžet Republike neće izdržati duže od od mjesec dana, poručuju iz SDS-a.

“Imamo i zvanične informacije iz Vlade Republike Srpske da postoje problemi da već kasne određene isplate i koliko ja znam iz nekih relavantnih procjena međunarodnih finansijskih institucija, budžeti ne mogu izdržati duže od aprila mjeseca ovolika opterećenja bez kredita MMF-a”, smatra Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a.

Aleksandra Pandurević tvrdi da kredita nema jer MMF od Vlade traži likvidaciju Banke Srpske. O likvidaciji banke već dugo se spekuliše u javnosti, a rokove za realizaciju plana o restrukturiranju, Vlada još nije saopštila, iako je to tražila Agencija za bankarstvo. O uslovima MMF-a, Zoran Tegeltija nije htio preciznije da govori, ali je dugoročno rješenje najavio u naredna dva mjeseca.

“Aranžman sa MMF-om je stvar dogovora sa misijom. Ja sam rekao da ćemo mi riješiti dugoročno finansiranje, nisam rekao da ćemo sa MMF-om, riješićemo ga sa nekim”, istakao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Dok u Vladi tvrde da za MMF imaju alternativu, opozicija podsjeća na neslavnu epizodu sa zaduženjem kod Američkog investicionog fonda. Za finansiranje budžeta ove godine Vlada će morati da pronađe 558 miliona maraka. Više od toga nalazi se trenutno na računima Centralne banke, ali političkog dogovora o podjeli novca još nema. Dok u Savezu za promjene poručuju da neće dozvoliti da taj novac ode u budžetsku potrošnju, iz Vlade mjesecima stižu apeli da se on podjeli entitetima. Ministar industrije tvrdi da opozicija samo tako može pomoći socijalno ugroženima.

“Ako SDS zaista brine o građanima RS i onima koji su ugroženi, neka se potrudi da tih 600 miliona maraka od dobiti koje danas ima Centralna banka BiH na svojim računima transferišu u RS, mi ćemo odmah biti spremni da jedan dio toga damo u Socijalne fondove”, kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

“Ja sam čuo tu izjavu i moram reći da je smiješna. Moja jedina poruka ministrima Tegeltiji i Đokiću jeste da ne mogu optuživati nas zato što nema para u RS. Moja im je poruka – samo neka obezbijede da se manje krade i biće para za sve”, poručio je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Situaciju u budžetu ipak olakšava to što Uprava za indirektno oporezivanje prikuplja sve više poreza. Za prva tri mjeseca u budžet Srpske uplaćeno je 28 miliona maraka više nego lani, a za 11 odsto veći su i prihodi koje prikuplja poreska uprava. S tim što je, ove godine, veća i budžetska potrošnja.

(ATV)

Oznake: Zoran Tegeltija