Vijesti 18.03.2016.

Kasni isplata boračkog dodatka i invalidnina

ČITANJE: 2 minute
borci
Novak Adamović jedan je od 62500 boraca koji svakog mjeseca primaju borački dodatak i invalidninu. Ovaj put, međutim, nije dobio novac 15. marta. Isplata do sada nije kasnila, a na svojih 115 maraka uvijek je mogao da računa.

Od tih para, kaže, kupuje lijekove. Ogorčen je na državu. Tvrdi da se o borcima i njihovim porodicama nikad nije vodilo manje računa.

-Smatram da je nedopustivo obzirom da veliki dio boraca  obolio. To niko nema u evidenciji niti vodi. Ja sam jedan koji je obolio i susrećem te svoje drugove koji jednostavno nemaju para ni za lijek- rekao je Novak Adamović, predsjednik mjesne boračke organizacije Borik.

Predsjednik BORS, Milomir Savčić, kaže da za kašnjenje isplate nije ni čuo. Boračke naknade na  današnjoj sjednici predsjedništva BORS nisu pomenute. Najviše se polemisalo o statusu Boračke organizacije, i reprezentativnosti ostalih predstavnika boračke populacije. Tražene su izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama.

-Mi predlažemo kompromisno rješenje, da izađemo iz tog problema, na taj način što bi se promijenio Zakon o udruženjima i fondacijama, i u tom zakonu bi se utvrdio poseban interes. Predsjedništvo BORS-a je donijelo zaključak da Vlada RS odgovori BORS-u do 10. aprila na našu inicijativu- kazao je Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Ni o zapošljavanju djece poginulih boraca nije bilo konkretnog dogovora. Jedino u čemu su se složili predstavnici BORS-a je da neće podržati Akcioni plan Odbora porodica poginulih, koji su tražili uvođenje mjesečne naknade za svu nezaposlenu djecu poginulih boraca.

-Ako bi se ograničili samo na jednu kategoriju, primjera radi, djecu poginulih boraca, ostao bi neopravdano veliki broj nezaposlenih demobilisanih boraca, mnogo veći od toga. Tako da je preovladalo mišljenje da to ne bi bilo pošteno rješenje- rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Boračka organizacija napraviće svoj Akcioni plan zapošljavanja,  i u roku od 45 dana ga predstaviti Vladi RS. Kada će početi isplata boračkog dodatka, nismo saznali, jer se ministar, Milenko Savanović, nije javljao na naše pozive.

(ATV)