Biznis 22.03.2016.

Kasni proljetna sjetva

ČITANJE: 2 minute
sjetva
Krompir, zob, kupus i luk poljoprivrednici su počeli su da siju tek prekjuče. Kiša i mokra zemlja stavili su ih na velike muke. Draško Banjac iz Lijevče polja za dva dana uspio je da zasije tek trećinu svojih oranica.

Sjetva krompira, kaže, kasni dvadesetak dana, a isto je i sa kupusom. Zbog otežanih vremenskih uslova, očekuje 10 odsto manje prinosa nego prošle godine, ali i oštriju borbu sa konkurencijom.

-Sjetva u Hercegovini je počela kad i kod nas, tako da će u desetak, petnaest dana povrće iz Hercegovine na otvorenom stići kad i kod nas u Lijevče polju. Biće konkurencija malo veća, tako da ćemo morati davati po nižim cijenama- rekao je poljoprivredni proizvođač Draško Banjac.

Kasnila je i sjetva žitarica. Pored kukuruza, kog će definitivno najviše biti na oranicama u Srpskoj, sije se i zob. Ove godine biće zasijano oko tri hiljade hektara. Žitaricama, kažu poljoprivredni stručnjaci, kasna sjetva vjerovatno neće naškoditi.

-Vremenski uslovi ovoga proljeća nisu bili povoljni pogotovo u nizinskom dijelu RS, gdje možemo reći orijentaciono da sjetva, gdje možemo reći da sjetva proljetnih strnih žita kasni za nekih 15-ak dana – rekao je Dragan Mandić iz Zavoda za iz Poljoprivrednog instituta RS.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da od proizvodnje proljećnih usjeva očekuju oko 500 miliona maraka. Sjetva će biti jeftinija za 9 odsto zbog pada cijena goriva i sjemena, što bi, poručuju, trebalo da bude dodatna motivacija za poljoprivrednike. Na raspolaganju im stoje i subvencije.

-Poljoprivrednicima je dostupan kredit, odnosno revolving sredstva posebnih namjena, za ugovaranje, proizvodnju i otkup u visini od 25 miliona maraka. Obezbijeđena su i sredstva za merkantilnu pšenicu- rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Macanović.

Sjetva će, kažu u Ministarstvu, koštati između 1100 i 1300 maraka po hektaru. Uz sve subvencije, tvrde poljoprivrednici, to je mnogo. Većina diže kredite kako bi otpočeli proizvodnju, jer davnno obećane podsticaje još nisu dobili. Zbog toga, poručuju, na pijacama ove godine teško da će biti ranog domaćeg krompira i kupusa.

(ATV)