Vijesti 13.05.2020.

KASTEL NA ČEKANJU Prolongirana realizacija međunarodnog projekta

ČITANJE: 3 minute

Jedan od ambicioznijih projekata, čijom realizacijom je banjalučka tvrđava Kastel trebala dobiti centar za posjetioce, “digitalni kiosk” koji sadrži informacije za turiste, te interaktivne table je prolongiran za bolja vremena, kada prođe pandemija. 

U prethodnom periodu je, pojavom virusa korona, turizam i sve ono što je vezano za tu oblast bilo prvo na udaru. Upravo zbog toga se postavlja pitanje da li će se projekti koji se odnose na unapređenje turističke ponude Banjaluke uopšte i na koji način moći realizovati.

Jedan od  međunarodnih projekata čija realizacija je trebala početi ove godine je i onaj pod nazivom „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – Fortitude“. Cilj projekta je da se mimo manifestacija koje su se obično u toplijim mjesecima održavale na ovoj tvrđavi formiraju sadržaji koji će konstantno i „van sezone“  biti  dostupni svim posjetiocima.

Odgađanje

Načelnik Odjeljanja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić je rekao da se ovaj projekat neće otkazivati već da je njegova realizacija i dalje planirana, ali kada se steknu uslovi za to.

– Realizacija je podržana kroz program Intereg IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora. Nosilac projekta je JU Tvrđave kulture Šibenik, a partneri na projektu pored Banjaluke su i Grad Karlovac te opštine Herceg Novi i Bar. S obzirom na to da projekti koju se realizuju u okviru navedenog programa prekogranične saradnje funkcionišu po principu predfinansiranja, zbog novonastale situacije iz Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove Republike Hrvatske, preko kojeg se službeno sprovodi ovaj program, rečeno je da će za potrebe realizacije ovog projekta partnerima biti odobren određen dio avansa. Tako da i oni vide važnost realizacije ovih projekata, što nam daje dodatnu garanciju da će projekat biti realizovan – objasnio je Stanić.

Prvi na udaru

Naglasio je da je kroz ovaj projekat, koji bi trebao trajati 24 meseca, predviđeno da grad Banjaluka dobije 223.905 evra i da se taj iznos treba uložiti u nove sadržaje na tvrđavi Kastel.

– Turizam je bio prvi na udaru kada su uvedene restrikcije, ali s druge strane u Gradu nećemo dozvoliti da se značajni projekti otkažu. To su projekti međunarodnog karaktera koji Banjaluku stavljaju na svjetsku turističku mapu i čine je prepoznatljivim. Kada prođe pandemija i granice se otvore turizam će morati da pokaže svoj univerzalni pasoš – naveo je Stanić.

Kroz ovaj projekat planirano je da se u Kamenoj kući tvrđave Kastel formira i opremi centar za posjetioce, te uvede digitalni kiosk s aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i sedam interaktivnih tabli sa raznim sadržajima.

Osim toga, predviđeno je da partnerski gradovi tokom trajanja projekta zajednički organizuju manifestaciju pod nazivom „Noć tvrđava“, cjelodnevni događaj sa zabavno-edukativnim sadržajem.

Nasljeđe

Banjaluka već drugu godinu realizuje projekat “Rediscover”, koji se odnosi na očuvanje jevrejskog kulturnog nasljeđa u dunavskoj regiji. Zbog aktuelne epidemiološke situacije i on je stavljen na čekanje, ali prema Stanićevim riječima, nije otkazan već će se i njegova relizacija nastaviti kada se za to steknu uslovi.

Ovim projektom je, između ostalog, planirano postavljanje QR kodova na mjestima gdje su se nekada nalazile sinagoge u Banjaluci, te postavljanje mobilnih aplikacija putem kojih će se moći vidjeti istorijski razvoj objekata značajnih za Jevreje.

(Srpskainfo)