Katalonija se do 2017. planira odvojiti od Španije

katalonija

Katalonski parlament je danas podržao deklaraciju kojom bi trebao započeti formalno otcjepljenje od Španije. Ova pokrajina namjerava svoju samostalnost i autonomnost postići do 2017. godine.

Odluka o odvajanju, koja je put ka nezavisnosti, izglasala je većina katalonskog parlamenta, javlja RT.

Partije za samostalnost Katalonije, koje su i pobijedile na parlamentarnim izborima u septembru ove godine, nadaju se da će do otcjepljenja doći u narednih 18 mjeseci.

Ipak, vlasti u Madridu ne prihvataju ovu odluku.

“Ako se rezolucija odobri, odmah ćemo ići na sud”, rekla je zamjenica premijera Soraja Senc de Santamarija, te dodala da će premijer Marijano Rahoj inicirati hitni sastanak.

Španski premijer Rahoj je već u nekoliko navrata rekao da je referendum za nezavisnost nekonstitucionalan, te stoga ilegalan.

“Država se može koristiti svakim političkim i pravnim mehanizmom kako bi odbranila suverenitet španskog naroda i generalno interesa Španije. Oni koji žele podijeliti Španiju i Kataloniju moraju znati da u tome neće uspjeti”, kazao je Rahoj.

Katalonija je ekonomski izuzetno uspješna, a dosta Katalonaca Španiju smatra ekonomskim teretom.

(Klix.ba)

Dvojcu dvije godine i osam mjeseci zatvora za šverc drogom

Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) iz Banjaluke osuđeni su u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci ponovo na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posredovanja u prodaji i švercu droge, ali po novoj presudi ta djela su počinili odvojeno. Sumonja je osuđen na dvije godine zatvora zbog posredovanja u prodaji

Anesteziolog Golić najavljuje štrajk glađu

Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS Darko Golić (60), koji je uhapšen i pritvoren zbog sumnje da je obljubio pacijenta, počeće štrajk glađu ako ne bude pušten da se brani sa slobode. Ovo je “Glasu Srpske” potvrdio njegov advokat Jevto Janković naglasivši da njegov klijent nije počinio ono za ­šta ga terete.

Počinje reforma javnih preduzeća u Srpskoj

Vlada Republike Srpske je odlučna da zavede red u javnom sektoru RS, pa je u tom smislu za ovu godinu planirala da započne aktivnosti na reformi javnih preduzeća u RS, koji će podrazumjevati i određene bolne, ali veoma neophodne rezove.

PRODUŽETAK SARADNJE: Ćosić Borčev do 2022. godine

”Crveno-plavi” nastavili sa praksom produžavanja ugovora sa nosiocima igre. Lijevi bek Đorđe Ćosić produžio je ugovor sa Fudbalskim klubom Borac do ljeta 2022. godine, objavio je juče banjalučki premijerligaš putem zvaničnog sajta. Fudbaler rođen 1995. godine u Sarajevu među ”crveno-plave” je stigao u ljeto 2018. godine, pred početak takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske, i

Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS

Grad Banjaluka pokrenuće spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske u slučaju kontraverzne razmjene zemljišta Poljoprivredne škole, kao posljednji pravni lijek u borbi za parcele, vrijedne više desetina miliona KM, saznaju “Nezavisne”.

Servisne informacije za 24. januar

Servisne informacije za petak, 24. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje u protekla 24 časa zabilježeno je četiri krivična djela, dok javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno, sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U Stanici