Vijesti 14.03.2017.

Katancem zaveli red u izdavanju računa

ČITANJE: 2 minute

Pojačane kontrole izdavanja fiskalnih računa, koje su poreski inspektori intenzivirali krajem prošle godine, dale su rezultate pa je od početka godine privremeno zatvoreno 13 lokala, dok je samo u oktobru prošle godine katanac bio stavljen na njih 17.

Kako tvrde u Poreskoj upravi RS, inspektori su u toku ove godine kontrolisali 187 objekata na području grada.

– Tom prilikom smo izdali 78 prekršajnih naloga na 50.080 KM kazni. Analizom podataka koji se sa fiskalnih kasa prikupljaju na serveru Poreske uprave utvrđen je znatno veći iznos prijavljenog prometa putem fiskalnih kasa u odnosu na period prije pojačanih kontrola, rekli su u Poreskoj upravi RS.

Dodaju da su tokom prošle godine izdali 247 prekršajnih naloga zbog neizdavanja fiskalnih računa, od čega je naplaćeno 76.500 KM.

– Prošle godine je privremeno zatvoreno 65 lokala. Pored zabrane poslovanja, izricali smo i oštre novčane kazne. Poreskim obveznicima koji nisu poštovali propise izdavali smo prekršajne naloge na iznos od 500 KM, preduzećima 2.000 KM, a za odgovorna lica u tim firmama 500 KM, kazali su u Poreskoj upravi RS.

Naglasili su da se privremena zabrana rada izriče na period od 15 dana.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Željko Tatić ističe da zakon treba poštovati i izdavati fiskalne račune.

– Isto tako, smatram da zatvaranje lokala šteti i državi i vlasnicima i treba naći neki kompromis, smatra Tatić.

Banjalučanin Miroslav Konstatinović tvrdi da je primijetio da pojedini kafići redovno izdaju fiskalne račune iako to ranije nisu praktikovali.

– U jednom kafiću u gradu u kojem godinama pijem kafu od kraja prošle godine konobari redovno izdaju račune. Nikada ranije to nisu činili, pa se čak i šalimo kako neobično i formalno izgleda kada nam konobar donese račun, ispričao je Konstatinović.

Lokali

U Poreskoj upravi su istakli da je zbog neizdavanja fiskalnih računa katanac, između ostalih, bio stavljen na kafiće: “Lorka”, “Slavija”, “MB”, “Emporio”, “Tri paprike”, “Inat”, “Kofi tajm”, “Kent”…

– Privremeno su bili zatvoreni i jedan restoran, prodavnica mobilnih telefona, stomatološka ambulanta i butik u užem centru grada, kazali su u Poreskoj upravi.

(glassrpske.com)