Sport 22.10.2022.

Katar 2022: Ahmad Bin Ali Stadion- fudbalski hram na ivici pustinje (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje za mjesec dana (20. novembar – 18. decembar), a utakmice će se na ovom takmičenju igrati na osam stadiona. U Kataru su se potrudili da svaki od njih izgleda spektakularno, a tome doprinosi i sama neobična destinacija tj. zemlja u kojoj će se održati ovo takmičenje, a koja je u glavnom u znaku pijeska žute boje i prelijepih oaza iz kojih su nikli nevjerovatni gradovi, prenosi Bosnia info.

Navijačima koji će se naći na licu mjesta ide u prilog udaljenost između stadiona koja je prilično mala, što ne čudi jer je i sam Katar jedna od najmanjih zemalja na svijetu.

Stadion Ahmad Bin Ali se nalazi u istorijskom delu Katara, a poslije Mundijala će biti domaćin čuvenog katarskog sportskog kluba  Al Rayan, koji posjeduje fudbalske, teniske, košarkaše, rukometne, odbojkaške i druge selekcije.

Foto: EPA-EFE

Nalazi se na ivici pustinje, a dizajn stadiona, kao i okolnih zgrada, odražava aspekte lokalne kulture i tradicije. Složena fasada odražava valovite peščane dine, dok složeni geometrijski obrasci odražavaju ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu. Zanimlji je podatak da je više od 80 posto građevinskog materijala došlo je sa prvobitnog stadiona koji je ranije zauzimao lokaciju.

Na ovom stadionu će se, osim grupne faze (mečevi grupa B, E i F), odigrati i jedan meč osmine finala.

(Z.M)

Oznake: Katar, pustinja, stadion