Vijesti 23.10.2015.

Katar bi mogao da pokrene treći svjetski rat?

ČITANJE: 1 minuta
katar-armi
Potencijal vojne intervencije Katara u Siriji mogao bi izazvati početak trećeg svjetskog rata, tvrde neki mediji.

Ministar inostranih poslova Katara Halid el Atij izjavio je da njegova zemlja ne isključuje vojnu intervenciju u Siriji. Izjava na prvi pogled djeluje kao propagandistička, jer je Katar mala država, iako veoma bogata.

Međutim, Katar već pruža vojnu, finansijsku i političku pomoć sunitskoj opoziciji koja se bori sa sadašnjim liderom Sirije Bašarom el Asadom. Svoje namjere da uđu u rat protiv sadašnje vlasti u Damasku ranije su objavile Saudijska Arabija i Turska.

To treba, smatra šef diplomatije Katara, shvatiti veoma ozbiljno. Neki mediji se već plaše da izjava otvara mogućnost pokretanja trećeg svjetskog rata.

Sredinom oktobra je, tokom pregovora predsjednika Rusije Vladimira Putina sa ministrom odbrane Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom, saudijska strana upozorila o „opasnostima posljedicama“ vojnog miješanja Moskve u sirijski konflikt na strani Asada. Za sada je sve na riječima.

Međutim, namjere zemalja koje podržavaju opoziciju protiv zvanične vlasti već postaju realnost. Na primjer, Katar su više puta optuživali za sponzorisanje islamskih terorističkih organizacija, koje su zabranjene u Rusiji, kao što su Al Kaida, Braća muslimani, Taliban, Islamksa država i Nusra front. Upravo njih trenutno bombarduje ruska avijacija.

Situacija u Siriji je povezana sa geopolitičkim interesima različitih zamalja na Bliskom istoku. Uspjesi vladinih snaga čije akcije podržava ruska avijacija svjedoče o tome da svoje interese Rusija tako efikasno brani.

(Sputniknews.com)