Sport 14.10.2022.

Katarani uvode neviđene mjere za pijane navijače na Svjetskom prvenstvu

ČITANJE: 1 minuta

Loše vijesti stižu za ljubitelje fudbala koji utakmice svoje reprezentacije gledaju uz puno alkohola. Domaćin Svjetskog prvenstva Katar planira da formira zone otrežnjenja za gledaoce koji su previše popili tokom turnira, koji će biti održan od 20. novembra do 18. decembra.

Šef Svjetskog prvenstva Nasser Al Khater rekao je za Sky News da su te mjere planirane za navijače koji pretjeraju s alkoholom, piše Klix.

“Pripremili smo se za ljude koji su pretjerali s alkoholom i moraju se otrijezniti. To će biti mjesta gdje se mogu pobrinuti da se zaštite i da nikome ne naude.”

Al Khater je ostavio otvorenim pitanje kako bi ove zone trebalo da izgledaju. Međutim, postoje jasne indicije da će to biti šatori u kojima pijani navijači mogu spavati dok se ne otrijezene.

Katarske vlasti su još ranije najavile da će alkohol biti dozvoljen, ali u strogo kontrolisanim uslovima, a sada je poznato i kako će to sve funkcionisati.

Alkohol će se točiti u područjima osam stadiona. Međutim, samo u ograničenim područjima. Na tribini je zabranjeno ispijanje piva. Još nije konačno razjašnjeno da li su to i VIP lože. Za sada se čini da ograničenja za superbogate neće važiti.

Alkohol će se služiti u fan zonama. Međutim, tek od 18.30 po lokalnom vremenu. Navijači koji žele piti ranije imaju samo mogućnost da to učine u baru jednog od katarskih licenciranih hotela, jer u lokalnim supermarketima neće se prodavati alkohol.