Sport 25.10.2022.

Katarski emir: Kampanja kritika bez presedana zbog SP u fudbalu

ČITANJE: 1 minuta

Katarski šeik Tamim bin Hamad al Tani rekao je danas da se Katar suočava s kampanjom kritika bez presedana zbog održavanja Svjetskog fudbalskog prvenstva.

“Otkako smo imali čast da budemo domaćini Svjetskog prvenstva, Katar je bio na meti kampanje bez presedana koju nije pretrpjela nijedna zemlja domaćin”, rekao je šeik Tamim bin Hamad al Tani, prenosi B92.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) dodijelila je 2010. godine Kataru organizaciju Svjetskog prvenstva.

Katar je potrošio desetine milijardi dolara za pripremu turnira, koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra.

Država bogata gasom je na meti brojnih kritika, od uslova života i rada migrantskih radnika, do prava homoseksualaca i žena ili upotrebe klima-uređaja na stadionima koji koštaju 6,75 milijardi dolara.

“U početku smo se ovom temom bavili u dobroj namjeri, čak smo određene kritike smatrali pozitivnim i korisnim, što nam je bilo potrebno da razvijemo aspekte koje je trebalo razvijati”, naveo je emir pred zakonodavnim savjetom u Dohi.

“Ali ubrzo nam je postalo jasno da kampanja još traje, širi se, ima kleveta i dvostrukih standarda dostižući nivo nemilosrdnosti koje je mnoge ostavio da se, nažalost, zapitaju o pravim razlozima i motivima ove kampanje”, dodao je on.

Predsjednik FIFA Đani Infantino nedavno je rekao da će Mundijal u Kataru, prvi u arapskoj zemlji, biti najbolji do sada.