Politika 26.06.2023.

KAVAZOVIĆ: BiH pod patronatom EU vreća za udaranje, ruše je Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska

ČITANJE: 3 minute

Reis Husein Kavazović u intervju za Glas Amerike rekao je da je BiH pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, a da u tome prednjače susjedi, Srbija i Hrvatska uz pomoć Rusije i Mađarske.

Govoreći o posljednjoj odluci OHR-a da supstituira potpis potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende prilikom imenovanje Vlade FBiH Kavazović je kazao da je Christian Schmidt na taj način ugrozio vladavinu prava.

“On je suspendirao Ustav FBiH na jedan dan, tako što je oduzeo ovlasti Refiku Lendi da njegov potpis ne važi jedan dan. To je najveća povreda propisa u BiH i smatram da nije dobra praksa, pogotovo ako dolazi od visokog predstavnika. Političari trebaju reći da li su Bošnjaci oštećeni, jer postoji opći dojam da je tako. Ima i naznaka da su tome kumovale komšije sa zapada. Smatram to dugoročno štetnim, jer narušava vladavinu prava državi koja teži europskim standardima i integracijama”, rekao je Kavazović za Glas Amerike.

Na pitanje kako danas gleda na svoju izjavu da institucije BiH i državu treba braniti svim sredstvima te da su mu pojedini američki zvaničnici to zamjerili, Kavazović je kazao da je zahvalan SAD, ali da su u određenom trenutnu državu prepustili Evropskoj uniji koja nije sposobna rješavati teška pitanja na Balkanu, a posebnu u BiH.

“BiH je pod europskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, ko god je želio nešto probati na BiH – mogao je to učiniti. Najčešće su to činile Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska. Svako može doći ovdje i osokoliti snage koje žele razbiti BiH. SAD su napravile veliku grešku kada su povukle trupe iz BiH. Trebalo je ostaviti makar jedan dio, pa i simboličan, te tako poslati poruku da je BiH država koja je pod američkom protekcijom. SAD su se opredijelile za crnu listu koja nije dovela do rezultata. BiH je lokomotiva koja je na velikoj nizbrdici i ide prema ambisu. Plašim se da će crna lista u crno zaviti BiH zbog nepravovremenog reagovanja prema onima koji razbijaju BiH, tako da se uklone s političke scene”, rekao je Kavazović.

Naglasio je da bi u protivnom to moglo dovesti do tragedije, jer BiH ne može biti žrtva odnosa Srbije i Kosova.

“Bošnjaci su doživjeli velike zločine i genocid i to treba prestati. Smatramo da se politika predsjednika Bidena treba popraviti, da se više jača stabilnost te da se susjedima jasno stavi do znanja da je BiH suverena zemlja i pod protekcijom SAD”, kazao je Kavazović.

Upozorio je kako je očito da BiH napadaju susjedi potpomognuti silama EU, a da su Rusija i Mađarska perjanice.

“One destruiraju odnose u BiH i upozoravamo naše prijatelje iz SAD na četiri države koje se prema BiH odnose kako ne treba – Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska. Hrvatska ima veliki broj imovine BiH u svojim rukama. Pitanje zajedničke imovine Hrvatska nije željela raspravljati na zajedničkoj sjednici vlada”, rekao je Kavazović.

Dodao je da su Bošnjaci uvijek pred najvećim sigurnosnim izazovom, prijetnje državi secesijom, blokade vlasti od strana iz reda Hrvata i Srba.

“Država se treba demokratizirati i građani biti ravnopravni. Sve suprotno, ugrožava bošnjački narod. Trebamo raditi na izgradnji i jačanju institucija. Narodna skupština Republike Srpske zaključcima nastoji destruirati OHR i Ustavni sud BiH. Islamska zajednica će nastaviti apelirati i buditi svijest o potrebi institucionalnog jačanja države, ali da one rade svoj posao. Da ne spavaju kada se narušava red i mir, prijeti secesijom i kada cvjeta korupcija. Da li je moguće da se za jednu godinu podigne samo jedna optužnica u Zapadno-hercegovačkom kantonu? Tražimo da se to efikasno mijenja”, smatra Kavazović, prenosi Klix.

(SB)