Vijesti 27.03.2023.

Kavazović: Dodatne podjele komplikuju odnose u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Reisu-l-ulema Husein Kavazović poručio je da politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti i trebaju prestati očekivati rješenje od međunarodnih aktera.

Kazao je da se ne treba uzdati ni u Kancelariju visokog predstavnika (OHR), osim kada je to u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma nužno.

Poručio je kako će bilo kakvo nedosljedno i pristrano nametanje novih pravila za konstituiranje vlasti samo dodatno destruirati ionako ruiniran stepen društvenog povjerenja u političke institucije vlasti, kako domaće tako i međunarodne.

“Vrijeme je da svi pokažu veći stepen odgovornosti, i političke partije i međunarodni zvaničnici, OHR i zapadne ambasade, kao i članice Vijeća za implementaciju mira (PIC). Dodatne podjele i polarizacija društva samo komplikuju političke i svake druge okolnosti u državi što se reflektuje na sve građane, pa i vjerske zajednice”, kazao je reisu-l-ulema.

Na kraju je političkim i društvenim akterima poručio da trebaju tragati za rješenjima koja su rezultat dogovora i kompromisa, a izbjegavati sve što vodi daljoj polarizaciji društva.

(N.S)