Politika 12.08.2023.

Kavazović o zločinu u Gradačcu: To zlodjelo treba da bude pouka svima nama

ČITANJE: 1 minuta

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović povodom događaja u Gradačcu, izjavio je da u njemu treba biti pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla.

Zločin i grijeh najgore vrste

– Ja ne pravdam sebe, ta duša je sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje. Gospodar moj zaista prašta i samilostan je (Kur'an, sura Jusuf: 53). Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti (bigajrihak) je zločin i grijeh najgore vrste. Takva duša ne zaslužuje ljudsko sažaljenje niti naše dove. Propisi naše vjere u takvim slučajevima su jasni i mi ćemo ih poštovati. A onaj ko digne ruku na ženu, dijete ili starca da bi ih ubio, zaslužuje samo naš prezir i osudu. Zločin je veći kada se to uradi hotimično i sa predumišljajem. To je naš stav prema njemu i njegovom nedjelu, a Uzvišeni je konačan sudija – rekao je Kavazović.

– U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla, kada zapostavimo pravdu i brigu o najslabijim i obespravljenim među nama, kada pustimo da se zlo čini nesmetano i kada kao zajednica i država ne stanemo na put zlim ljudima. Naše dove i misli su uz žrtve i njihove porodice, a ubicu kod njegovog Gospodara će stići ono što je zaslužio. Allahovi smo i Njemu se vraćamo – rekao je Husein Kavazović, piše Avaz.

(A. S.)