Vijesti 17.05.2019.

KAZNA MANJE BOLI OD ZAKLJUČAVANJA Firme radile i na republički praznik

ČITANJE: 3 minute

Uprkos zabranama, tri preduzetnika „uhvaćena“ su u Banjaluci da rade na praznike 1. i 9. maja. Iz sindikata poručuju da ćemo se sa slučajevima kršenja prava radnika susretati sve dok se ne propišu veće kazne.

Tržišna i komunalna inspekcija je pred republičke praznike najavila pojačane kontrole po Odluci o određivanju radnog vremena i Zakonu o praznicima. I pored ovog upozorenja, pojedini poslodavci su se oglušili o propise i zaposlenima uskratili slobodne sate, koji su im bili zagarantovani.

Kako su nam rekli u Gradskoj upravi, radi se o tri privredna društva, i to u sektoru građevine i administracije. Međutim, nisu precizirali o kojim tačno objektima se radi. Jedan prekršaj je utvrđen na praznik rada, a dva na Dan pobjede nad fašizmom.

– Za učinjeni prekršaj predviđena je novčana kazna za pravno lice u visini od 500 do 3.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 100 do 1.000 KM – pojašnjavaju nadležni.

I komunalna policija je imala dvije dojave – za nedozvoljen rad frizerskog salona i jufkare. Međutim, u momentu kontrole ti objekti su bili zatvoreni.

Neadekvatno plaćen rad

Iz Saveza sindikata podsjećaju da je zakonom tačno definisano ko može raditi na praznik – mesare, pekare, dragstori, ali da to svakako nije građevinska firma.

– Na inspekciji je da preduzme mjere i kazni poslodavca koji je radio na državni praznik, a nije imao to pravo, pa da vidimo da li će i sljedeći put tako postupiti. Problem je, međutim, što te kazne nisu drakonske, pa je poslodavcu očigledno lakše da plati kaznu na državni praznik nego da izgubi posao za taj jedan dan – ističe Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti RS.

Ona smatra i da bi kazne trebale biti mnogo veće, pa čak i da se, kaže, takve firme zatvaraju na određeni period da bi se ispoštovao zakon kako treba.

– Mi zatvaramo firme gdje imamo jednog, dva zaposlena. Trebaju biti jednaki aršini i prema onim „velikim i bitnim“ i prema malima – naglašava Vrabičićeva, napominjući da je porazno što ni u onim preduzećima kojima je dozvoljen rad na praznike, zaposlene ne plaćaju adekvatno za to.

Inspekcija

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić, poručuje da su svi privrednici dužni da poštuju zakonske propise i da u Banjaluci preko praznika niste mogli bukvalno hljeb da kupite.

– Inspekcija treba da radi svoj posao i ako se utvrdi da je neko prekršio zakon mora da snosi sankcije, oko toga ne treba uopšte da bude problema. Moja je firma radila za praznike, jer je to naša obaveza kao komunalnog preduzeća, ali vjerujte da bih bio srećniji da nismo – kaže Mijić, koji je ujedno i direktor banjalučkog “Autoprevoza”.

Suprotno tvrdnjama sindikalca, on kaže da su radnicima praznični dani plaćeni više nego kada je redovna situacija na poslu.

Podsjetimo, Odluku o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu delatnost donosi svaka opština, odnosno grad, za svoje područje i ovo pitanje nije uređeno na jedinstven način na nivou Republike. Takođe, i Zakonom o praznicima RS propisano je da će načelnik, odnosno gradonačelnik odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade i u dane praznika Republike i u kom obimu.

“Kažite, ko nezakonito radi”

Radnici odavno upozoravaju da daleko više preduzeća radi nezakonito nego što se to utvrdi u inspekcijskim kontrolama i da propisane kazne nisu odraz pravog stanja u društvu.

– Ja sam sit tih priča: imamo informacije, rade ovi, rade oni. Neka se kaže konkretno ko radi mimo propisa, da ga prijavimo i već jednom sankcionišemo – poručuje Dejan Mijić iz Udruženja poslodavaca.

(Srpskainfo)