Region 08.10.2022.

Kazna od 36 miliona kuna Hrvatskom Telekomu

ČITANJE: 1 minuta

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odredio je da Hrvatski Telekom mora platiti kaznu od 36 miliona kuna (više od 9 miliona KM) zbog nezakonitog načina kako je potrošačima tokom 2018. godine na prodaju nudio mobilnu tarifu “Najbolja L”. U presudi objavljenoj na stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, problem je nastao nakon što je HT tarifu “Najbolja L” po promotivnoj cijeni od jedne kuna za mjesec ponudio isključivo postojećim korisnicima usluge Magenta 1, bez da je prethodno napravio odnosno regulatoru dostavio dokaz o obavljanju takozvanog “testa istiskivanja marže za maloprodajne cijene”, kako je to propisano HAKOM-ovim dokumentima, piše Jutarnji.hr.

Prema propisima, HT je bez ovog testa promotivnu tarifu morao ponuditi svim potrošaćima, a ne samo postojećim korisnicima tarife Magenta, prenosi Avaz.

Slučaj je istražen tako što je inspektor je u septembru 2018. godine nazvao kol centar HT-a, a da se pritom nije predstavio kao inspektor već “glumio” oca koji za sina želi ugovoriti uslugu te od zaposlenice koja mu se javila dobio potvrdu da tarifu Najbolja L po promotivnoj cijeni može ugovoriti samo postojeći korisnik Magente.

Prilikom toga, inspektor je razgovor snimao iako o tome nikoga nije upozorio pa je HT tokom sudskog postupka tvrdio da je bila riječ o neovlaštenom snimanje te da se snimljeni dokazi u postupku uopšte ne bi trebali koristiti no oba su suda, i Opšti prekršajni i Visoki prekršajni, taj argument odbili uz napomenu da HT sam prije početka razgovora korisnike upozorava da se razgovor snima čime se, utvrdili su, zapravo odrekao prava na tajnost.

(Z.M)

Oznake: HT, kazna