Sport 19.05.2016.

Kazna za klubove zbog praznih mjesta na tribinama

ČITANJE: 1 minuta

Kako je prenio “Yahoo”, prema novim pravilima, koja bi trebalo da stupe na snagu od sljedeće sezone, zahtijevaće se da tribine koje se redovno prikazuju tokom televizijskih prenosa utakmica budu popunjene.

Mediji su prenijeli da je taj potez odgovor Primere na englesku Premijer ligu, koja je najpopularnija na svijetu.

Premijer liga će biti najprofitabilnija liga na svijetu kada sljedeće sezone stupi na snagu novi dogovor oko televizijskih prava. Prema tom dogovoru, Premijerliga će od 2016. do 2019. godine na televizijskim pravima zaraditi 5,136 milijardi funti.

Prva španska liga je početkom godine objavila da će njeni ugovori oko televizijskih prava biti slični onima iz Premijer lige, ali ne u smislu prihoda, već da će se to odnositi na jednaku distribuciju novca.

Najbolji španski klubovi Real Madrid i Barselona su o svojim ugovorima mogli da pregovaraju sa televizijskim kompanijama, ali im je ta privilegija oduzeta. Sada će se sredstva spajati i dijeliti ali nijedan klub neće zarađivati manje nego prije novog dogovora.

Novi dogovor stupa na snagu od sljeće sezone, a španska liga će za tri sezone od televizijskih prava zaraditi 1,98 milijardi funti.

(b92)