Kazne za previsoke decibele u Banjaluci od 1. septembra

Svi koji budu proizvodili buku glasniju od predviđene novom odlukom biće kažnjavani od 1. septembra, potvrđeno je “Nezavisnim” u Odjeljenju komunalne policije.

“U nekoliko slučajeva evidentirana su emitovanja povećanog nivoa buke u manjoj mjeri, te je subjektima u datom momentu nalagano smanjenje nivoa buke, što je odmah i urađeno”, rekli su u ovom odjeljenju.

Odluka o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija te korištenju audio i video pomagala u objektima i izvan njih usvojena je na sjednici Skupštine grada 22. novembra prošle godine.

Novom odlukom bilo je propisano da će od 1. marta ove godine biti kažnjavani svi koji prekrše odredbe ove odluke, ali je zbog odgađanja novogodišnjih koncerata njeno stupanje na snagu najprije pomjereno za 1. jun, a zatim za 1. septembar.

U studiji koju je radio Institut za zaštitu i ekologiju RS izvršena su mjerenja buke na svim lokacijama na kojima se održavaju javne manifestacije, određeni nivoi dozvoljene buke za svaku pojedinačnu lokaciju, te utvrđeni uslovi za organizatore ovakvih skupova.

“Organizator će biti dužan da priloži ugovor sa ovlaštenom ustanovom za mjerenje buke, koja će po nalogu komunalnog policajca ili ekološkog inspektora mjeriti nivo decibela”, navodi se u odluci.

Ova odluka utvrđuje preporučene emisijske nivoe buke na otvorenim lokacijama održavanja javnih manifestacija, neposredno ispred koncertne bine na udaljenosti od 30 metara.

Tako je na Trgu Krajine dozvoljen nivo buke od 67 decibela, na Kastelu 74, a u parku “Mladen Stojanović” oko 80 decibela.

“U JU Studentski centar ‘Nikola Tesla’ nivo buke u koncertnoj sali jedan može biti 83 decibela, a na bini dva 72 decibela. Na ‘Aquani’ je dozvoljeno do 70 decibela, a na Banj brdu kod Spomenika palim Krajišnicima u NOB-u 83 decibela”, navedeno je u ovoj odluci.

U bivšem “Incelu” na području fabrike u Ulici Veljka Mlađenovića dozvoljeno je 77 decibela, na stadionu FK Borac 67, u parku u Trapistima 86, a na lokaciji ispred zgrade RTRS 75 decibela.

Za sve one koji probiju dozvoljene decibele uslijediće novčane kazne, i to organizatoru, pravnom licu od 1.000 do 10.000 KM.

“Odgovorno lice u pravnom licu biće kažnjeno novčanom kaznom od 300 do 1.800 KM, a preduzetnik kaznom od 500 do 1.500 KM”, navedeno je u odluci.

(Nezavisne)

Maja Jovanović (DNS) novi načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj u banjalučkoj Gradskoj upravi

Na današnjoj redovnoj 38. sjednici Skupštine grada Banja Luka Maja Jovanović imenovana je za novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nakon što je položila svečanu zakletvu završeno je zadnje skupštinsko zasjedanje ove godine. „Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i želim da zajedničkim snagama u našem gradu poboljšamo kvalitet života svih

Kakvo vrijeme očekuje Banjalučane u novogodišnjoj noći?

Građani najvećeg grada Srpske se uveliko spremaju za novogodišnju noć, a pored zabave koju obećavaju mnogobrojni banjalučki restorani i kafići, sugrađani, ali i gosti, u najveselijoj noći u godini mogu uživati i na otvorenom, to jeste na Trgu Krajine, gdje su najavljeni koncerti poznatih grupa i pjevača.

Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Prijedlog budžeta grada za 2020. godinu iznosi 150 miliona KM, od čega će 33 miliona KM biti izdvojena za kapitalne investicije, rečeno je danas na sjednici Skupštine grada, posljednjoj sjednici ove godine, a pred odbornicima je bio dnevni red od 78 tačaka.

DOPIS: 40 funkcionera DNS-a traži da ministar bude Rodić, Pavić ne odustaje od Aćimovića

Grupa članova Predsjedništva i Glavnog odbora DNS, predsjednika opštinskih odbora, članova organizacije mladih i organizacije žena ove stranke, planiraju da pošalju dopis predsjedniku stranke Marku Paviću, u kojem će zatražiti da povuče kandidaturu Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara BiH. U dopisu, koji je u posjedu Srpskainfo, a potpisalo ga je više od 40

TENISKO ČUDO IZ GRADIŠKE: Tea Kovačević (9) pobijedila na turniru u Majamiju, najbolja među 2.000 juniora

Devetogodišnja Tea Kovačević iz Gradiške pobjednik je prestižnog i najkvalitetnijeg svjetskog teniskog turnira za mlađe juniore u Majamiju, na Floridi. Ona je sinoć, kako javlja njen trener i otac Marko Kovačević, u finalu savladala vršnjakinju iz Rumunije Jasminu Marie Stroe rezultatom 2:0, u setovima 6:0, 6:0. Za četiri dana izvanredna Tea je ostvarila pet ubjedljivih

U Banjaluci i Brčkom oduzete cigarete i duvan vrijedni 60.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kilograma duvana na tržnici u Banjaluci i na području Brčko distrikta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 60.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.