Kazne za previsoke decibele u Banjaluci od 1. septembra

Svi koji budu proizvodili buku glasniju od predviđene novom odlukom biće kažnjavani od 1. septembra, potvrđeno je “Nezavisnim” u Odjeljenju komunalne policije.

“U nekoliko slučajeva evidentirana su emitovanja povećanog nivoa buke u manjoj mjeri, te je subjektima u datom momentu nalagano smanjenje nivoa buke, što je odmah i urađeno”, rekli su u ovom odjeljenju.

Odluka o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija te korištenju audio i video pomagala u objektima i izvan njih usvojena je na sjednici Skupštine grada 22. novembra prošle godine.

Novom odlukom bilo je propisano da će od 1. marta ove godine biti kažnjavani svi koji prekrše odredbe ove odluke, ali je zbog odgađanja novogodišnjih koncerata njeno stupanje na snagu najprije pomjereno za 1. jun, a zatim za 1. septembar.

U studiji koju je radio Institut za zaštitu i ekologiju RS izvršena su mjerenja buke na svim lokacijama na kojima se održavaju javne manifestacije, određeni nivoi dozvoljene buke za svaku pojedinačnu lokaciju, te utvrđeni uslovi za organizatore ovakvih skupova.

“Organizator će biti dužan da priloži ugovor sa ovlaštenom ustanovom za mjerenje buke, koja će po nalogu komunalnog policajca ili ekološkog inspektora mjeriti nivo decibela”, navodi se u odluci.

Ova odluka utvrđuje preporučene emisijske nivoe buke na otvorenim lokacijama održavanja javnih manifestacija, neposredno ispred koncertne bine na udaljenosti od 30 metara.

Tako je na Trgu Krajine dozvoljen nivo buke od 67 decibela, na Kastelu 74, a u parku “Mladen Stojanović” oko 80 decibela.

“U JU Studentski centar ‘Nikola Tesla’ nivo buke u koncertnoj sali jedan može biti 83 decibela, a na bini dva 72 decibela. Na ‘Aquani’ je dozvoljeno do 70 decibela, a na Banj brdu kod Spomenika palim Krajišnicima u NOB-u 83 decibela”, navedeno je u ovoj odluci.

U bivšem “Incelu” na području fabrike u Ulici Veljka Mlađenovića dozvoljeno je 77 decibela, na stadionu FK Borac 67, u parku u Trapistima 86, a na lokaciji ispred zgrade RTRS 75 decibela.

Za sve one koji probiju dozvoljene decibele uslijediće novčane kazne, i to organizatoru, pravnom licu od 1.000 do 10.000 KM.

“Odgovorno lice u pravnom licu biće kažnjeno novčanom kaznom od 300 do 1.800 KM, a preduzetnik kaznom od 500 do 1.500 KM”, navedeno je u odluci.

(Nezavisne)

DODIK: U Sporazumu sve piše, ne pristajem ni na kakve kompromise

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon sjednice Predsjedništva BiH, izjavio je da u Sporazumu koji su potpisali trojica lidera, sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise. Za Dodika, sa formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća, da se dobro

Šef Delegacije EU uživao u dajak čamcu na Vrbasu

Kao što je najavio u svojoj prvoj posjeti banjalučkom Nektar Dajak Klubu, i to na njegovu ličnu želju, Ambasador Lars-Gunnar Vigemark šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH osjetio je čari vožnje u banjalučkom dajak čamcu. Vigemark je nakon vožnje simbolom Banjaluke rekao da je uživao na rijeci Vrbas. Šef

DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati. Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon

Banjalučkoj pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović regionalna književna nagrada “Risto Ratković”

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri. Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana

Zapečaćen auto-otpad kod Banjaluke, danas ga ponovo pretresaju

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavili su i danas pretres auto-otpada u vlasništvu lica čiji su inicijali P.D. u Barlovcima kod Banjaluke, a po zahtjevu Poreske uprave Srpske, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović. Miljanovićeva je naglasila da se u

HUMANITARNA AKCIJA: Trogodišnjoj Milici Jeličić potrebna pomoć za liječenje

Građani Prijedora su se digli na noge, kako bi što brže skupili novac, koji je potreban za liječenje trogodišnje Milice Jeličić iz prijedorskog naselja Ljeskare. Ovoj djevojčici je dijagnostifikovan tumor kičmene moždine, a trenutno se sa svojom majkom Marijanom nalazi u Beogradu, u Klinici za majku i dijete. Ovih dana treba da primi osam terapija,

Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. “Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju