Vijesti 15.03.2017.

Kazneno-popravni zavod prvi put kao izlagač na međunarodnom sajmu

ČITANJE: 3 minute

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Goran Selak rekao je Srni da Privredna jedinica “Tunjice” prvi put učestvuje kao izlagač na 21. Sajmu građevinarstva i elektromašinske industrije “GRAMES-DEMI 2017” i prvom Sajmu dekora i dizajna, koji se održavaju do 18. marta u Banjaluci.

“Proizvodi i usluge Privredne jedinice `Tunjice`, koji će biti predstavljeni na sajmu, nastali su kao produkt radnog angažovanja osuđenih lica i instruktora Privredno-instruktorske službe naše ustanove. U planu nam je da na sajmu učestvuju i osuđena lica koja su radno angažovana i koja su učestvovala u izradi određenih proizvoda”, pojasnio je Selak.

Prema njegovim riječima, kvalitetnim radom Privredna jedinica “Tunjice” stekla je ugled preduzeća koje je sa uslugama i proizvodima konkurentna na tržištu.

“Sajam ćemo iskoristiti da predstavimo molersko-fasaderske radove, keramičarske radove, radove građevinske limarije, crne bravarije, stolarske i rezbarske usluge, te usluge primarne prerade drveta-proreza. Predstavićemo i proizvode svinjogojske farme, svježa konzumna jaja, plasteničku proizvodnju, betonsku galenteriju i usluge radne snage”, precizirao je Selak.

On je dodao da će na Sajmu od svakog proizvoda biti izložen po jedan primjerak, a svi koji budu zainteresovani za kupovinu nekog od njih moći će da ga naruče, a on će im potom, po dogovoru, biti dostavljen na željenu adresu.

“Ovo je jedinstvena prilika da prezentujemo naše usluge i proizvode, te da podsjetimo javnost da se u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka mogu naručiti proizvodi, koji cijenom, kvalitetom i asortimanom pariraju velikim proizvođačima, rekao je Selak.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će biti obezbijeđena sredstva za poboljšanje uslova u toj ustanovi.

“Imajući sve ovo u vidu, jasno je da će organizovano strukturisanje vremena i produktivnost osuđenim licima doprinijeti zdravijem načinu izdržavanja kazne zatvora i stvaranju radne i konstruktivne atmosfere u našoj ustanovi”, smatra Selak.

On je ocijenio da je Sajam dobra prilika da se ostvare novi kontakti i sklope poslovi sa drugim preduzećima i fizičkim licima.

Selak je podsjetio da je sprovođenja obuka, stručnog osposobljavanja, radnog angažovanja osuđenih lica jedan od važnih segmentata uspješne reintegracije osuđenih lica nakon izvršene kazne.

On ističe da radno angažovanje osuđenih lica povećava mogućnosti za njihovo zapošljavanje nakon izdržavanja zatvorske kazne, kako bi ostavili iza sebe kriminalnu prošlost i počeli da zarađuju za život na zakonit način.

“Time se na širem planu smanjuje stopa kriminaliteta u društvu i povećava bezbjednost građana. Ako oni u zatvoru razviju neke svoje kompetencije, formiraju radne navike i steknu praksu kroz rad u samoj ustanovi, kasnije mogu da budu konkurentni na tržištu rada, a kroz upošljavanje i obuku oni dobijaju osnov na kome mogu da grade svoju budućnost”, zaključio je Selak.

U okviru Privredno-instruktorske službe Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka 1988. godine osnovana je Privredna jedinica “Tunjice”.

Svrha osnivanja privrednih jedinica jeste da osuđena lica koja žele da rade za vrijeme izvršenja krivičnih sankcija, steknu odnosno održe i povećaju radne sposobnosti, radne navike i stručna znanja, radi lakšeg uključivanja u život i rad po otpuštanju sa izvršenja krivičnih sankcija.

Obuka za rad i upošljavanje osuđenih lica obavlja se u okviru registrovanih djelatnosti u skladu sa opštim propisima za svaku pojedinu djelatnost.

Proizvodi i usluge iz rada Privredne jedinice mogu se koristiti za vlastite potrebe Ustanove, za potrebe drugih ustanova, a mogu ih prodavati i na tržištu.

(Agencije)

Oznake: Goran Selak