Vijesti 06.05.2016.

Kažnjeni ljekari zbog prekomjernog propisivanja lijekova

ČITANJE: 2 minute
poliklinika
Ljekarima, ali i domovima zdravlja koji su propisali više lijekova na recept nego što to ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja predviđa, stižu kazne.

Rekorder je Dom zdravlja u Gradišci koji je premašio limit za čak 315 hiljada maraka. Zbog toga su kažnjeni sa 3.000 hiljade maraka, a sudbinu, po računici Fonda, rasipnih ljekara prepustili su rukovodstvu.

Rukovodstvo Doma zdravlja odlučilo je da kazni svoje ljekare. Rekorderima u pisanju recepata smanjili su plate za po pet odsto. Direktor Milan Švraka otkriva šta im je Fond zamjerio.

-Terapiju koja bi išla za dva mjeseca propisivali su dva mjeseca uzastopno, da lijekove koje su propisali nisu evidentirali u zdravstvene kartone, a realizovani su recepti i zbog polipragmazije znači da su neki pacijenti imali po 15 lijekova mjesečno što je diskutabilno zbog poštovanja struke i kvaliteta liječenja pacijenta- rekao je direktor DZ Gradiška Milan Švraka.

Direktor Švraka priznaje da im je kazna Fonda bila dobra lekcija. Zbog toga su lekciju dobili i ljekari.

Zbog prekoračenja koje su napravili, deset ljekara završilo je na dodatnoj edukaciji. Direktor ih je poslao u srbački, dobojski i bijeljinski dom zdravlja koji su pozitivno poslovali kako bi od kolega naučili kako da domaćinski propisuju lijekove na recept.

Iz republičkog Udruženja doktora porodične medicine poručuju da je problem što sredstva dobijaju po broju registrovanih pacijenata, bez obzira koliko je među njima hroničnih bolesnika. Doktor Draško Kuprešak smatra da je disciplina u propisivanju lijekova potrebna, ali da je do problema došlo jer su izdvajanja za zdravstvo u Srpskoj mala.

-Niko svjesno ne krši i ne probija mjere, mislimo da je problem u definisanju tih standarda – finansijskih i kliničkih. Treba raditi na novom konceptu ugovaranja gdje bi jasno bilo da se hronični bolenici liječe za taj iznos i onda bi mogli ocjenjivati rad doktora na terenu- rekao je predsjednik Udruženja doktora porodične medicine dr Draško Kuprešak.

Fond je za lijekove na recept u Srpskoj prošle godine odobrio skoro 47 miliona maraka. Ljekari su ga premašili za 2,6 miliona. Osim u Gradišci, recepti su više od planiranog, pisani u Gacku, Novom Gradu, Foči, Trebinju i Prijedoru. Rasipništvo, po mjerilima Fonda, bi i njima moglo da stigne na naplatu.

(ATV)