Vijesti 14.09.2018.

KĆERKA POGINULOG BORCA I MAJKA DVOJE DJECE BEZ KROVA NAD GLAVOM: Provaliću u neki stan, ne mogu više čekati

ČITANJE: 4 minute

– Imam dvoje svoje djece, a nijednog roditelja, uvijek mi kažu da sam prva na spisku za stan, ali do danas ništa – očajna je Tamara Ćutković (27), kćerka poginulog borca.

Ova mlada žena godinama traži od Grada da joj dodijele stan, “bitku” je kaže počela još njena majka prije dvije decenije, ali nije doživjela da njih dvije dobiju svoj krov nad glavom kao porodica poginulog borca.

Godine prolaze, Tamara je i sama postala majka dvoje djece, koje treba othraniti i obezbijediti im bolje uslove nego što je ona imala, ali dok iščekuje, kaže, da konačno dođe na red za opštinski stan, svakog mjeseca odvaja novac za kiriju.

Sama je i to jedva, priča, našla posao na benzinskoj pumpi, gdje danas zarađuje koru hljeba.

– Imala sam 17. godina kada mi je majka umrla, još je ona predala papire za dodjelu stana na konkursima. Svake godine obnavljam dokumentaciju, prilažem papire da ne bi nešto zastarilo i uvijek mi govore da sam prva na spisku kada se počnu dodjeljivati opštinski stanovi. Kada će više početi, pitam ja? Trebam li dočekati pedeset ljeta, da bih dobila stan – priča Tamara Ćutković.

Dodaje kako joj u Gradskoj upravi kažu da nemaju raspoloživih stanova, ali da je i sama čula kako ima nekoliko tih praznih stanova po gradu.

– Govorili su mi ljudi čak i da provalim u takav jedan stan, da me onda niko sa dvoje djece ne može izbaciti. Ako je i to način da mojoj djeci obezbijedim stan, spremna sam i na to, više drugo ne znam šta da radim. Povrijedilo me i kada su nadležni nedavno rekli da su sve porodice poginulih zbrinute, šta sam ja onda – govori u očaju samohrana majka.

U boračkim zgrama u Adi, dodaje, ima praznih stanova, dok ona sa druge strane skuplja novac svakog mjeseca da plati kiriju.

– Neki su dobijali i stanove i subvencije za obnovu kuće, a meni nema ništa jer nisam uticajna i nemam vezu. Zašto nemam pravo da me sa opštinske liste prebace na drugi spisak i dodijele stan u Adi – upitala je Tamara.

U Gradskoj organizaciji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS tvrde da je Tamara njihov prioritet.

– Ona je na listi Grada, ali Grad nije obavezan po zakonu da reguliše stambeno pitanje boračkih porodica, oni učestvuju u izgradnji zgrada tako što obezbijede dokumentaciju i zemljište. Stanovi u Adi su podijeljeni, ali se vodi sudski spor za desetak stanova čiji su korisnici izgubili status RVI, na šta su se oni žalili – izjavio je predsjednik GO Stanislav Brkić.

Čekaju, dodaje, i kada će konačno resorno ministarstvo usvojiti uredbu o stambenom zbirnjavanju, po kojoj bi trebao biti raspisan konkurs “za deset odsto porodica iz ove kategorije koji još nisu stambeno zbrinuti”.

U gradskoj boračkoj organizaciji potvrdili su nam da su nedavno u Banjaluci dodijeljena  tri stana, majci dva poginula borca i dvojici ratnih vojnih invalida.

Iz Gradske uprave pojašnjavaju da trenutno dodjeljuju stanove porodicama poginulih boraca po konkursu koji je raspisan 2008. godine, nakon čega slijedi izrada dopunske liste na kojoj je i kćerka poginulog borca Tamara Ćutković- Gajić.

Kako kažu, ona se prijavila se na konkurs za dodjelu stana 2009. godine, i njena prijava je usvojena.

– Na izvršenju je Konačna lista za prvu prioritetnu grupu porodica poginulih boraca za raspodjelu stanova po raspisanom konkursu iz 20o8. godine. Nakon izvršenja gore navedene liste, pristupiće se izradi dopunske liste po usvojenim prijavama članova porodica poginulih boraca, koji su konkurisali u ostavljenom roku od 2009.-2012. godine. Poslije izrade dopunske liste Tamara Gajić, pismenim putem, biće obaviještena o mjestu na kome je rangirana – poručili su iz Gradske uprave, dodajući da se djevojka nije javila na konkurs Vlade RS za dodjelu stanova u Kuljanima i Adi.

Otvoreno pismo

Mlada majka prije četiri godine uzburkala je strasti kada je u otvorenom pismu nadležnima, opštini, boračkim organizacijama javno upitala “gdje su ti stanovi za porodice poginulih boraca, gdje su ta obećana radna mjesta i još mnogo toga?”

Upozorila je i da se o pravima ratnih vojnih invalida, višečlanih porodica, djece bez oba roditelja govori samo u vrijeme izbora. Tražila je od Gradske uprave da joj pomognu naći posao, jer su živjeli samo sa 35 KM dječije pomoći- ali bez uspjeha.

(Srpskainfo)