Politika 20.12.2020.

Kecmanović: Atmosfera u BiH gora nego prije i neposredno nakon rata

ČITANJE: 2 minute

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da je politička atmosfera u BiH “gora nego uoči i neposredno nakon rata”, četvrt vijeka poslije “blagotvornog” protektorata visokog predstavnika.

Ovakve ideje su, istakao je Kecmanović, veoma opasne zbog toga što mogu izazvati nove političke, pa i oružane sukobe koji bi se neminovno prelili na Srbiju i Hrvatsku, onda i na čitav region, a možda i daleko šire, jer bi mnogi akteri u svijetu zauzeli svoju stranu u konfliktu u BiH.

“Volio bih da pretjerujem ako kažem da onaj ko dira u Dejtonski sporazum možda priželjkuje treći svjetski rat. Ne bi bilo prvi put da Sarajevo postane detonator takvog rata. U najmanju ruku, to je ozbiljan atak na mir i stabilnost u regionu, u šta se svi zaklinju”, rekao je Kecmanović za “Sputnjik”.

On smatra da je Dejtonski sporazum sa aneksima realni maksimum koji se mogao postići u BiH.

“Neki novi i bolji sporazum, koji bi prihvatile sve tri strane, ne samo da nije ponuđen, nego niko nema ni ideju kako bi izgledao. Štaviše, ni onaj stari danas ne bi htjeli svi ponovo da potpišu”, naveo je Kecmanović.

Kecamnović smatra da bi se svaka rasprava o promjeni Dejtonskog sporazuma završila riječima “spasavaj ga da ne bude još gore”.

Prema njegovim riječima, centar zapadne moći nije napravio unitarnu BiH ni kada je bio jedina supersila, a globalni odnos snaga se u međuvremenu znatno promijenio i aktivni političari, koji donose odluke, moraju da vode računa o novoj realnosti.

“Šta uopšte znači nametnuti? Upotrebu vojne sile ili političkih pritisaka? Sila bi izazvala kontrasilu, a to znači rat, bez obzira na odnos snaga”, naveo je Kecamnović.

Dodao je kako ne ne vjeruje da bi Evropa bila spremna da podrži tako nešto u svome dvorištu, sa novim talasima izbjeglica i humanitarnom katastrofom, a i Rusija i Kina ne bi to posmatrale skrštenih ruku.

Profesor Ustavnog prava i bivši diplomata BiH Zlatko Dizdarević naglasio je da BiH “živi potpunu državotvornu histeriju” koja ne može još dugo da opstane.

“To šta će biti sa Dejtonskim sporazumom – hoće li ili neće biti raspada zemlje – zavisi od velikih sila, koje imaju svoj interes u BiH. Amerikanci imaju interes da ojačaju NATO i da uvuku BiH, odnosno cijeli Balkan u NATO, a Rusi interes da naprave granicu prema NATO ovdje. Kako će se to završiti to zavisi od njih, a ne od nas”, rekao je on.

(Srna)