Politika 22.10.2022.

Kecmanović: Srpska nije Amerika, Narodna skupština da proglasi Dodikovu pobjedu

ČITANJE: 2 minute

Profesor Nenad Kecmanović izjavio je da je suvišno da narod Republike Srpske zbog svih dešavanja u vezi s izborom predsjednika Republike Srpske izlazi na ulice ili da ide u Sarajevo da opsjeda zgradu Centralne izborne komisije BiH, te da je dovoljno da Narodna skupština Srpske proglasi pobjedu kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

“Dovoljno je da Narodna skupština Republike Srpske proglasi Dodikovu pobjedu na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova koju je objavio CIK”, naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”.

On je naveo da Republike Srpska “nije Amerika, pa da Al Gor dobije najviše glasova, a predsjednik postane Džordž Buš”, naglasivši da je dovoljno da Narodna skupština Srpske proglasi Dodikovu pobjedu.

Kecmanović ističe da se još u antičkoj Grčkoj, u demokratskoj Atini, “pojavio sličan problem koji ‘međunarodna zajednica’ ima u BiH sa Dodikom”, podsjetivši da su atinski ustavotvorci uveli institut ostrakizma, koji je predviđao da onaj koga bi narod više puta birao bio optužen da zavodi mase i bio protjerivan, kao Perikle.

“Ostrakizam koji bi protjerao Dodika iz Srpske ne bi im riješio problem, jer bi ostao narod u Srpskoj, koji hoće isto, čak i više nego on (Dodik). Zašto bi ga inače birali”, pita Kecmanović.

Kecmanović ističe da uz logičnu pretpostavku da CIK “svojom nezavisnošću ne štrči iz orkestriranog i 30 godina uvježbavanog sistema ‘međunarodnog’ protektorata” nije teško posumnjati da se i prilikom ovih izbora radilo na Dodikovom odlasku sa političke scene.

“Ako u manjem entitetu drsko nastave da biraju Dodika moraće da nađu efikasnije rješenje. Kakva je to demokratija u kojoj beskonačno pobjeđuje isti?! Kakav je to protektorat koji to ne može da spriječi?! Ali izgleda da će morati da sačeka sljedeće izbore, ako ih bude, jer drugo prebrojavanje u najvećim gradovima, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor nije donijelo značajne razlike u odnosu na prvo, a Dodikova prednost je ostala neokrnjena, tako da posmatrači iz SDS i PDP nisu ni otišli u Sarajevo da prate rad CIK”, naveo je Kecmanović.