Vijesti 06.11.2015.

Kremlj osudio karikature magazina “Šarli Ebdo”

ČITANJE: 1 minuta
karikature
Rusija je osudila najnovije karikature francuskog satiričnog magazina “Šarli ebdo”, na kojima je prikazan pad ruskog aviona “erbas A321” u Egiptu, ocijenivši da je to “užasno”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva neće tražiti objašnjenje Pariza.

– U našoj zemlji mi imamo riječ za to – bogohuljenje. To nema nikakve veze sa demokratijom, slobodom izražavanja, ništa ni sa bilo čim – to je grozota- rekao je Peskov novinarima.

Peskov je rekao da su on i njegov tim “sve prekopali” tražeći karikature koje prikazuju radnike “Šarli ebdoa” koje su teroristi ubili u Parizu, ali nisu mogli da ih nađu.

– Da su objavljene, to bi takođe bila grozota, barem mi to tako vidimo u našoj zemlji- rekao je Peskov, prenio je “Sputnjik”.

Na prvoj karikaturi prikazani su putnici aviona i njegovi ostaci koji lete ka glavama terorista. Ispod karikature piše: “Ruska avijacija je pojačala bombardovanja”.

Na drugoj se vidi lobanja sa sunčanim naočarama među ostacima aviona i tijelima putnika koja govori o opasnosti letova sa ruskim niskobudžetnim kompanijama.

“Opasnosti ruske niskobudžetne avio-kompanije. Trebalo je da uzmem ‘Er kokain'”, piše ispod karikature.

Oglasilo se i Udruženje novinara Rusije, ističući da su karikature francuskog lista primjer “vulgarnosti, cinizma i kriminalne provokacije”.

U saopštenju se navodi da je magazin “Šarli ebdo” prekoračio liniju pristojnosti i pokazao vulgarnost u svojim karikaturama.

– Radnici lista davno su prešli liniju koja razdvaja slobodno novinarstvo i slobodu govora od vulgarnosti, cinizma i provokacije- rekao je sekretar Udruženja Timur Šafir agenciji RIA “Novosti”.

(Agencije)