Vijesti 10.06.2021.

“KERBER” PONOVO NA RAKOVAČKIM BARAMA: Zaštitnici životinja zatekli zapuštenu lokaciju

ČITANJE: 2 minute

Članove udruženje građana „Kerber“ je na staroj lokaciji u Rakovačkim barama u Banjaluci dočekala slika zapuštenosti. Sada, korak po korak, uz mnogo snage i volje, rade kako bi svom starom/novom domu vratili sjaj.

Predsjednik ovog udruženja, Goran Milojević, izrazio je zadovoljstvo povodom povratka na staru lokaciju, koji im je zadao pune ruke posla, ali i donio niz olakšica, piše Srpskainfo.

– S obzirom na to da teren nije korišten tri godine, dočekala nas je slika zapuštenosti. Trava je zarasla, pa smo radili prvo na tome da taj dio saniramo i upristojimo prostor za korištenje. Takođe, s obzirom na to da je ovo gradska zemlja, zatekli smo i nešto otpada, koji smo izmjestili – priča Milojević o početnim radovima.

Radovi

Ističe da je, pored radova na terenu, potrebno uložiti mnogo truda, vremena, ali i finansijskih sredstava za sanaciju objekta, koji nije odolio višegodišnjoj napuštenosti.

– Objekat je u prilično lošem stanju, tako da nas i u tom slučaju očekuje mnogo posla – kaže Milojević.

Dodaje da još nemaju tačne procjene o tome koliko je sredstava potrebno da bi ovaj prostor ponovo oživio.

– S obzirom na to da sve ove godine naše udruženje živi od donacija, uzdamo se i dalje u pomoć dobrih ljudi, uz čiju ćemo podršku, etapu po etapu, udahnuti novi život našem prostoru. Suočeni s poteškoćama, koje su nam donijele i mnogo dugova, sad radimo na tome da ih svedemo na nulu, a na tom putu će nam, kako je i dogovoreno, Grad pružiti podršku – kazao je on.

Značaj

„Kerberu“ je vraćen dom čiju će toplinu osjetiti mnoge napuštene životinje, u čemu, kaže Milojević, leži najveći značaj ovog čina.

– Povratak na staru lokaciju nam je donio veće mogućnosti. U protekle tri godine plaćali smo pansione isključivo za urgentne slučajeve, po cijeni od 100 KM, a ako tome dodamo veterinarske preglede i liječenja, čija je cijena znala dostizati i do 500 KM, jasno je da se nismo mogli izboriti sa svim dugovima. Sada, kada nam je vraćena naša lokacija, imaćemo mogućnost da spasimo sa ulice više životinja i da se izborimo za njihov siguran dom. Takođe, vjerujem da ćemo uskoro uspjeti zatvoriti dugove – zaključio je Milojević.

Podsjetimo, Udruženju građana “Kerber” ranije je bilo naloženo je da se iseli sa lokacije na Rakovačkim barama uz obrazloženje da predmetno zemljište koriste bez potpisanog ugovora o korišćenju zemljišta i boksova s Gradom.

(SB)