Vijesti 02.11.2015.

Keri: Rusija da izabere – Ili saradnja sa SAD, ili Asad

ČITANJE: 1 minuta
dzon-keri
Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da Vašington planira da koordiniše svoje akcije sa Rusijom kada bude slao vojsku u Siriju.

On je rekao da SAD žele da prošire svoju saradnju sa Rusijom, ali je naveo da to zavisi od odluke Moskve u vezi sa trenutnim političkim stanjem u Siriji.

– Naravno da želimo da koordinišemo akcije sa Rusijom, ali ne želimo da budemo limitirani samo time. Mi želimo da sarađujemo još više, ali to zavisi od Rusije i njene odluke u vezi sa političkim rješenjem krize u Siriji – rekao je Keri.

Prema njegovim riječima, nedavni razgovori u Beču o sirijskoj krizi su bili veoma produktivni.

– Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je predsedavao sastankom, zajedno smo uspjeli da postignemo pomake u političkom rješenju kako bi se uspostavio mir u Siriji. Mi definitivno želimo da sarađujemo, ne da budemo opozicija, ali to zavisi od izbora Rusije – dodao je Keri.

Poslije prvog dijela intervjua za rusku televiziju MIR Keri je konačno rekao ključnu stvar, da političko rješenje neće moći da bude pronađeno ukoliko Rusija namjerava da brani predsjednika Sirije Bašara al Asada.

(B92)