Politika 02.08.2020.

KESIĆ: Nema uspjeha ako se ne napusti ideja jakih centralnih država

ČITANJE: 2 minute

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić smatra da otvaranje tajnih arhiva bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona u kojima se pominje opcija mirnog odvajanja Republike Srpske od BiH i dijeljenje Kosmeta na zone pokazuje da dolazi do momenta kada će i SAD i EU morati da prihvate da njihova politika nemijenjanja granica ne može da opstane.

“Ni ranije, a ni sada nisu mogli da ih garantuju. EU i SAD su uvijek isticale pitanje srpskog nacionalizma, dok su svojim pristupom sve druge nacionalizme jačali. To je bila kočnica za eksperimente kakvi su BiH i pokušaj stvaranja nezavisnog Kosova”, rekao je Kesić za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, uspjeha neće biti, ako se ne napusti ideja jakih centralnih država, a jedina šansa je visoki nivo decentralizacije.

Kada je riječ o Kosmetu, Kesić je ukazao da je zajedničkom akcijom dijelova prethodnih administracija SAD i zvaničnika EU odlučeno da se sabotiraju pregovori o Kosovu i Metohiji, jer se igra na sve ili ništa u slučaju Donalda Trampa.

“Albanci novim potezima djeluju kao da ih je neko iz Vašingtona savjetovao da odugovlače u nadi da bi ih /potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD/ Džozef Bajden ojačao i dao novu ponudu. Sve je to u kontekstu američkih izbora”, rekao je Kesić.

Kesić je naglasio da se Trampova administracija imenovanjem Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine ponovo uključila na dešavanja na Balkanu, jer Grenel uživa povjerenje Trampa čime stiče i autoritet, ali je u sukobu sa Berlinom i njemačkim kancelarom Angelom Merkel još od kada je bio ambasador SAD u Berlinu.

“To najavljuje da SAD ne računaju previše na EU, ali ni na Prištinu. Grenel je stekao povjerenje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, jer se uvjerio da je on iskreno za kompromis”, dodao je Kesić.

(Srna)

Oznake: obrad kesic