Politika 09.10.2022.

Kesić: Sačuvati političku neutralnost

ČITANJE: 2 minute

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić poručio je danas da je za Srpsku i Srbiju u ovom momentu najvažnije da se sačuva politika neutralnosti.

“Za mene tvdrnja tipa da se ne može sjediti istovremeno na dvije stolice predstavlja spinovanje i ko hoće da spinuje tako postavi stvari. U suštini se sjedi se samo na jednoj stolici, a to je stolica nacionalnih interesa”, rekao je Kesić novinarima u Banjaluci nakon tribine o temi “Prijetnje demokratiji na Zapadu: liberali, konzervativci i novi svjetski poredak”. On je naglasio da je potrebno gledati ono što je najbolje za građane, zemlju i društvo u Srbiji i Srpskoj i da je to sada u ovom momentu politika neutralnosti.

Kesić je rekao da svaka mala zemlja i mali narod moraju naći svoje mjesto u dešavanjima, jer takve zemlje i narodi često ne prepoznaju na vrijeme promjene u međunarodnom poretku, te da je to vrlo bitno za srpski narod u uslovima kada zapadna dominacija ide kraju i stvara se nešto novo.

Prema njegovim riječima, kriza demokratije koja se danas viđa i u SAD i u svijetu ima dvije prijetnje, od kojih je prva unutrašnja, koja se dešava u svakom društvu i odnosi se na tenzije, duboke podjele, nepovjerenje prema spostvenim vrijednostima, kao i zakonskim pravima građana, te elite koje pokušavaju da osiguraju svoju kontrolu nad društvom.

On je naveo da je druga prijetnja spoljna i da je to ono što se dešava i dešavalo, navodeći primjere pandemije virusa korona, rata u Ukrajini, krize energetike, ekonomske krize, inflacije.

“Prijetnje su ozbiljne i iznutra i spolja i sve je povezano”, istakao je Kesić dodajući da u mnogim društvima više nema kritičkog razmišljanja, kao i da cenzura predstavlja jedan od problema koji prijeti demokratiji. Izvršni direktor Savjeta za nacionalnu politiku i jedan od uglednijih republikanaca u SAD Robert Mekjuen smatra da će na novembarskim izborima /takozvani međuizbori za Predstavnički dom i dio Senata/ demokrate izgubiti kontrolu nad Kongresom SAD. On je rekao da su SAD bile energetski nezavisne prije 20 mjeseci, a da sada Saudijsku Arabiju mole za naftu, dodajući da se desio i rast inflacije u odnosu na njen nivo kada je Donald Tramp završavao predsjednički mandat.

“Zbog toga smatram da će politički uticaj DŽozefa Bajdena na Kongres brzo nestati”, naglasio je Mekjuen. Tribinu je organizovao Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske

(Z.M)

Oznake: obrad kesic, tribina