KIĆENJE BANJALUKE OD 1. DECEMBRA Novogodišnja čestitka obasjaće neboder u centru grada

Zvjezdano nebo je prethodne zime obasjavalo Gospodsku ulicu i upotpunilo novogodišnju atmosferu u večernjim časovima u gradu, a ove bi kao novina trebao zasijati selfi spot u parku “Petar Kočić”, kao i velika novogodišnja čestitka na neboderu u centru grada. 

U pitanju su novi novogodišnji ukrasi koji će biti postavljeni u Banjaluci, a prema informacijama iz Odjeljenja za komunalne poslove, kićenje grada bi trebalo da počne 1. decembra.

– I ove godine je nabavljen novi nakit, koji će biti postavljen na različitim lokacijama u gradu. Planirano je da se ukrasi dio šetališta od parkića prema zgradi Narodnog pozorišta RS. Na tom potezu će biti postavljene ukrasne lančanice na kojima će biti postavljene ukrasne kugle – rekao je načelnik ovog odjeljenja Petar Bilčar.

Pored ove lokacije, Bilčar je dodao da će na neboderu na početku Gospodske ulice biti postavljena velika svijetleća slova koja će biti čestitka za sve prolaznike sa porukom “Srećna Nova godina”.

– Pored toga, u parku “Petar Kočić” biće postavljena nova selfi tačka, odnosno biće postavljena velika instalacija i svijetleća dekoracija, koja će biti interesantna kulisa za fotografisanje – objasnio je Bilčar.

Dodao je da će na Trgu Krajine biti postavljena malo veća okićena jelka, a da će u produžetku Trga odnosno u Gospodskoj ulici ponovo zasijati zvezdano nebo. Radi se o hiljadu sitnih lampica koje su lani prvi put postavljene i koje su  stvarale predivan svetlosni efekat iznad omiljenog gradskog šetališta u večernjim časovima. Ta novina je izazvala pozitivne rekacije Banjalučana, ali i posjetilaca, kojima je ta instalacija bila dobrodošla i veoma poželjna kulisa za fotografisanje.

– Pored Gospodske ulice, i ove godine novogodišnji nakit će biti postavljen uz glavnu gradsku saobraćajnicu u užem gradskom jezgru u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića – najavio je Bilčar.

Grad je lani za nabavku novog nakita utrošio oko 60.000 KM, dok je, prema dostupnim podacima, ove godine iznos za te namjene uvećan. Za kupovinu lančanica, spojnog i ostalog materijala za novogodišnje ukrase biće izdvojeno 19.995 KM, a za nabavka lančanica, 3D slova i ostalog materijala za novogodišnje ukrase 62.480 KM.

Za proslavu novogodišnjih praznika ove zime je u Banjaluci planiran bogat program i razni sadržaji koji bi trebali trajati od početka decembra pa do polovine januara iduće godine.

U susret predstojećim praznicima, pripreme za ulazak u Novu godinu počinju već 7. decembra, kad će na Trgu Krajine osvanuti novi turistički sadržaj – Zimska varoš, u kojoj će, sve do 5. januara, moći uživati sugrađani i turisti. Zimska varoš će ponuditi bogat turistički sadržaj, s poznatim ugostititeljskim brendovima i prigodnim zimskim sadržajima, uključujući klizalište za najmlađe i cjelodnevni kulturno-umjetnički program.

Zimska varoš je novina koja bi trebala da zamijeni manifestaciju Zimzograd, koja je godinama bila sastavni dio zime i slavljeničke atmosfere u gradu. U pitanju je manifestacija koja je do sada doživjela 6 uzastopnih izdanja i koja je kod Banjalučana, ali i turista, postala zaštitni znak novogodišnje proslave. Nedavno su organizatori ove manifestacije potvrdili da Zimzograd ove praznične sezone neće biti održan.

Crvena jabuka u najluđoj noći
Banjaluka bi u novu, 2020. godinu trebala ući uz trodnevne koncerte regionalnih muzičkih zvijezda, pod sloganom “Dočekajte Novu godinu u svom gradu!” Banjalučani i gosti će 30. decembra moći da čuju Mariju Šerifović, da bi Novu godinu dočekali uz poznate melodije “Crvene jabuke” i Jelene Tomašević.

Dan poslije, 1. januara, nastupiće i jedna od najpopularanijih mladih pjevačica Aleksandra Prijović. Pored toga, planirani su različiti sadržaji za obilježavanje Pravoslavne nove godine, ali iz Gradske uprave još nisu saopštili koje manifestacije će biti organizovane.

(Srpskainfo)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo