KIĆENJE BANJALUKE OD 1. DECEMBRA Novogodišnja čestitka obasjaće neboder u centru grada

Zvjezdano nebo je prethodne zime obasjavalo Gospodsku ulicu i upotpunilo novogodišnju atmosferu u večernjim časovima u gradu, a ove bi kao novina trebao zasijati selfi spot u parku “Petar Kočić”, kao i velika novogodišnja čestitka na neboderu u centru grada. 

U pitanju su novi novogodišnji ukrasi koji će biti postavljeni u Banjaluci, a prema informacijama iz Odjeljenja za komunalne poslove, kićenje grada bi trebalo da počne 1. decembra.

– I ove godine je nabavljen novi nakit, koji će biti postavljen na različitim lokacijama u gradu. Planirano je da se ukrasi dio šetališta od parkića prema zgradi Narodnog pozorišta RS. Na tom potezu će biti postavljene ukrasne lančanice na kojima će biti postavljene ukrasne kugle – rekao je načelnik ovog odjeljenja Petar Bilčar.

Pored ove lokacije, Bilčar je dodao da će na neboderu na početku Gospodske ulice biti postavljena velika svijetleća slova koja će biti čestitka za sve prolaznike sa porukom “Srećna Nova godina”.

– Pored toga, u parku “Petar Kočić” biće postavljena nova selfi tačka, odnosno biće postavljena velika instalacija i svijetleća dekoracija, koja će biti interesantna kulisa za fotografisanje – objasnio je Bilčar.

Dodao je da će na Trgu Krajine biti postavljena malo veća okićena jelka, a da će u produžetku Trga odnosno u Gospodskoj ulici ponovo zasijati zvezdano nebo. Radi se o hiljadu sitnih lampica koje su lani prvi put postavljene i koje su  stvarale predivan svetlosni efekat iznad omiljenog gradskog šetališta u večernjim časovima. Ta novina je izazvala pozitivne rekacije Banjalučana, ali i posjetilaca, kojima je ta instalacija bila dobrodošla i veoma poželjna kulisa za fotografisanje.

– Pored Gospodske ulice, i ove godine novogodišnji nakit će biti postavljen uz glavnu gradsku saobraćajnicu u užem gradskom jezgru u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića – najavio je Bilčar.

Grad je lani za nabavku novog nakita utrošio oko 60.000 KM, dok je, prema dostupnim podacima, ove godine iznos za te namjene uvećan. Za kupovinu lančanica, spojnog i ostalog materijala za novogodišnje ukrase biće izdvojeno 19.995 KM, a za nabavka lančanica, 3D slova i ostalog materijala za novogodišnje ukrase 62.480 KM.

Za proslavu novogodišnjih praznika ove zime je u Banjaluci planiran bogat program i razni sadržaji koji bi trebali trajati od početka decembra pa do polovine januara iduće godine.

U susret predstojećim praznicima, pripreme za ulazak u Novu godinu počinju već 7. decembra, kad će na Trgu Krajine osvanuti novi turistički sadržaj – Zimska varoš, u kojoj će, sve do 5. januara, moći uživati sugrađani i turisti. Zimska varoš će ponuditi bogat turistički sadržaj, s poznatim ugostititeljskim brendovima i prigodnim zimskim sadržajima, uključujući klizalište za najmlađe i cjelodnevni kulturno-umjetnički program.

Zimska varoš je novina koja bi trebala da zamijeni manifestaciju Zimzograd, koja je godinama bila sastavni dio zime i slavljeničke atmosfere u gradu. U pitanju je manifestacija koja je do sada doživjela 6 uzastopnih izdanja i koja je kod Banjalučana, ali i turista, postala zaštitni znak novogodišnje proslave. Nedavno su organizatori ove manifestacije potvrdili da Zimzograd ove praznične sezone neće biti održan.

Crvena jabuka u najluđoj noći
Banjaluka bi u novu, 2020. godinu trebala ući uz trodnevne koncerte regionalnih muzičkih zvijezda, pod sloganom “Dočekajte Novu godinu u svom gradu!” Banjalučani i gosti će 30. decembra moći da čuju Mariju Šerifović, da bi Novu godinu dočekali uz poznate melodije “Crvene jabuke” i Jelene Tomašević.

Dan poslije, 1. januara, nastupiće i jedna od najpopularanijih mladih pjevačica Aleksandra Prijović. Pored toga, planirani su različiti sadržaji za obilježavanje Pravoslavne nove godine, ali iz Gradske uprave još nisu saopštili koje manifestacije će biti organizovane.

(Srpskainfo)

Kinezi pregovaraju sa “Prijedorputevima” o proizvodnji asfalta za auto-put Banjaluka – Prijedor

Preduzeće Prijedorputevi je započelo pregovore s kineskom kompanijom China Shandong International Economic u vezi  s proizvodnjom asfalta za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, pri čemu je uzeta u obzir činjenica da se u Kamičanima, na sredini trase, nalazi asfaltna baza, najpogodnija za ove radove. Vijest je potvrdio Dragan Čorokalo, direktor Fortis grupe, u čijem sastavu posluju

U subotu manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“

Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Grmeč“ iz Drinića u opštini Petrovac, sedmi put po redu organizuje tradicionalnu manifestaciju Veče folklora „Drinić kroz igru i pjesmu“, koja će biti održana u subotu 14. decembra ove godine.

OTKRIVAMO: Draško Aćimović kandidat DNS-a za člana Savjeta ministara BiH

Demokratski narodni savez uspio je da, u komunikaciji sa koalicionim partnerima, dobije jedno ministarsko mjesto u novom Savjetu ministara BiH, a resor za ljudska prava i izbjeglice, koji će pripasti DNS-u, ova stranka namijenila je Drašku Aćimoviću, saznaje opcija.net. Aćimović je rođen 1965. u Banjaluci, a tokom devedesetih je, navodno, imao značajnu poslovnu karijeru u

MEĐUNARODNA AKCIJA “MADAGASKAR”: MUP RS uhapsio Holanđanina u Banjaluci

Kornelis Marinus van Velzen, rođen u Lindenu u Holandiji priveden je u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u Banjaluci, potvrdila načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović. Miljanovićeva je ranije danas izjavila da policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u saradnji

Popularni rep-kor sastav “Straight Jackin” u banjalučkom KSB-u

Predstojeći vikend u banjalučkom KSB-u biće obilježen još jednim odličnim nastupom. U subotu 14. decembra očekuje nas popularni rep-kor sastav Straight Jackin. Poznat po jasnim tekstovima i energičnoj svirci, ali i mješanju žanrova, ovaj sastav na sceni je od sredine devedesetih, a prvi album bio je “Ulaz se otvara češće”. Za vrijeme studija režije u

NAJAVLJEN TREĆI „BL RISING“: Humanitarni događaj posvećen alternativnoj muzici

U organizaciji Udruženja građana „Kultura kulturi“ iz Banjaluke, u banjalučkom klubu „City pub“ 3. i 4. aprila sljedeće godine (petak i subota) po treći put biće održan „BL Rising“, smotra humanitarnog karaktera posvećena alternativnoj muzici i autorskim bendovima. Nakon dva uspješna izdanja „BL Rising“ polako postaje jedan od značajnijih događaja posvećenih različitim muzičkim žanrovima i

Pogledajte rezultate mjerenja kvaliteta vazduha za 6-8. decembar

Izvještaji o rezultatima kontinuiranog mjerenja aerozagađenosti, koje za Grad obavlja Institut za građevinarstvo „IG“, svakodnevno se objavljuju njihovom sajtu. U skladu sa metodologijom mjerenja, rezultati za PM10 (čestice čađi) objavljuju se svakih sedam dana. Ovdje pogledajte najnoviji izvještaj: za period 6-8. decembar 2019. godine…