Svijet 27.11.2022.

Kim Džong Un: Cilj je da posjedujemo najmoćniju nuklearnu silu

ČITANJE: 1 minuta

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio je danas da je krajnji cilj njegove zemlje da posjeduje najmoćniju nuklearnu silu na svijetu.

Kim je ovo saopštio, pošto je unaprijedio desetine zvaničnika i naučnika uključenih u nedavno lansiranje najveće sjevernokorejske balističke rakete, javili su sjevernokorejski državni mediji, prenio je Rojters.

– Izgradnja nuklearne sile služi za pouzdanu zaštitu dostojanstva i suvereniteta države i naroda, a njegov krajnji cilj je posjedovanje najmoćnije svjetske strateške sile, apsolutne sile bez presedana u ovom vijeku – naveo je Kim u naredbi kojom su unaprijeđeni oficiri.

Sjeverna Koreja je prošlog petka probno ispalila interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Projektil je dostigao visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji, a sletio je oko 200 kilometara zapadno od ostrva Ošima u sjevernoj prefekturi Hokaido, saopštile su japanske vlasti.

Kim je nazvao Hvasong-17 najjačim svjetskim strateškim oružjem i rekao da pokazuje odlučnost i sposobnost Sjeverne Koreje da na kraju izgradi najjaču armiju na svijetu, prenosi Blic.

– Sjevernokorejski naučnici su napravili divan iskorak u razvoju tehnologije postavljanja nuklearnih bojevih glava na balističke rakete – rekao je Kim, ne iznoseći detalje.

(N.S)