Vijesti 28.01.2016.

Kim Jong – un ponovo izaziva Zapad: Sprema se za lansiranje nove balističke rakete

ČITANJE: 1 minuta
kim jong un
Analiza satelitskih snimaka pokazuje da postoji mogućnost da se Sjeverna Koreja priprema za lansiranje balističke rakete dugog dometa, javila je danas japanska novinska agencija Kjodo njuz, pozivajući se na neimenovani izvor u japanskoj vladi.

Snimci sakupljeni tokom proteklih nekoliko dana nagovještavaju da bi raketa sa lokacije u zapadnoj oblasti Dongčang mogla biti lansirana za oko nedelju dana, navodi japanska agencija, a prenosi AFP.

Ključni bezbjednosi saveznik Japana, SAD redovno prate aktivnosti Sjeverne Koreje iz kosmosa, a i sam Japan je 2003. počeo sa satelitskim praćenjem te zemlje, navodi francuska agencija, a prenosi Tanjug.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Min-Seok nije želio ni da potvrdi ni da opovrgne navode agencije Kjodo njuz, ali je dodao da južnokorejska vojska vreba bilo kakve znake koji bi ukazivali na mogućnost lansiranja dugometne rakete.

Ovi medijski navodi se pojavljuju u trenutku kada međunarodna zajednica razmatra dalje sankcije protiv Pjongjanga zbog toga što je izveo svoju četvrtu nuklearnu probu ranije ovog mjeseca.

– Akcija za koju se pretpostavlja da ova izolovana zemlja priprema mogla bi imati za cilj ismijavanje Savjeta bezbjednosti UN i planova njenih država članica da pooštre sankcije (Pjongjangu) zbog najnovije nuklearne detonacije- ocjenjuje japanska agencija.

Vašington zagovara snažan odgovor UN, uključujući pooštrene sankcije, kao odgovor na nedavnu nuklearnu probu Sjeverne Koreje, ali se Kina, glavni diplomatski zaštitnik i ekonomski dobrotvor Pjongjanga, tome protivi, napominje Frans pres.

(Agencije)