Svijet 30.12.2022.

Kina bilježi oko 9.000 smrtnih slučajeva dnevno

ČITANJE: 1 minuta

Procjenjuje se da Kina bilježi oko 9.000 smrtnih slučajevadnevno od kovida-19, procijenila je kompanija za zdravstvene podatke sa sjedištem u Velikoj Britaniji, povećavajući procjenu gotovo dvostruko u odnosu na sedam dana prije jer je većina dijelova zemlje i dalje zahvaćena epidemijom.

Infekcije kovidom u Kini trebale bi dostići svoj prvi vrhunac 13. januara s 3.7 miliona slučajeva koji se očekuju u jednom danu, objavio je britanski “Airfinity”.

U isto vrijeme, očekuje se da će broj smrtnih slučajeva uslijed izbijanja virusa dostići vrhunac na oko 25.000 dnevno, a kumulativni broj smrtnih slučajeva od decembra doći će na cifru od 584.000, objavila je kompanija za zdravstvene podatke.

Do 1. decembra kumulativni broj smrtnih slučajeva u Kini vjerovatno je dostigao 100.000, a očekuje se da će ukupan broj zabilježenih infekcija iznositi 18.6 miliona, rekao je “Airfinity”.

Podaci i procjene o žrtvama kovida napravljeni su pomoću modeliranja na temelju podataka iz kineskih provincija prije nego što je administracija Si Đinpinga promijenila promjene u prijavljivanju i brojanju slučajeva, prenosi “Independent”.

(N.S)

Oznake: Kina, kovid