Svijet 10.03.2021.

Kina i Rusija dogovorile zajedničku izgradnju svemirske stanice

ČITANJE: 1 minuta

Kina i Rusija dogovorile su zajedničku izgradnju lunarne svemirske stanice koja će biti “otvorena za sve zemlje”, objavila je juče kineska Nacionalna svemirska agencija.

“Kina i Rusija iskoristiće svoje akumulirano iskustvo u svemirskoj nauci, istraživanju i razvoju, kao i svoju svemirsku opremu i tehnologiju za stvaranje plana izgradnje lunarne naučnoistraživačke stanice (ILRS)”, dodala je u saopštenju.

Ruska svemirska agencija Roscosmos navela je kako će Rusija i Kina “promovisati saradnju na stvaranju ILRS-a s otvorenim pristupom za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere, s ciljem jačanja istraživačke saradnje i promicanja istraživanja i korištenja svemira za mirne svrhe u interesu cijelog čovječanstva”.

Dodatni dogovori o istraživanju Mjeseca

Lunarna svemirska stanica bi trebala biti “kompleks eksperimentalnih i istraživačkih objekata” na mjesečevoj površini i/ili u njegovoj orbiti, navodi se u izjavi Roscosmosa.

Objekti će biti dizajnirani za niz multidisciplinarnih istraživanja, uključujući “ispitivanje bespilotne tehnologije koja bi ljudima omogućila duži boravak na Mjesecu“.

Kina i Rusija sada kreću s planiranjem dizajna stanice i “njenog predstavljanja svjetskoj svemirskoj zajednici”, dodaje Roscosmos, a prenosi CNN.

Dvije zemlje takođe su potpisale sporazume o zajedničkom stvaranju podatkovnog centra za istraživanje Mjeseca i svemira. Planiraju u budućnosti sarađivati ​​na kineskim misijama Chang'e-7 i ruskoj misiji Luna 27, kojima planiraju istraživanje južnog Mjesečevog pola, prenosi Index.hr.

(A.M.)