Svijet 13.01.2023.

Kina je pred drastičnim padom broja stanovnika: “Svijet je neće prepoznati”

ČITANJE: 2 minute

Život pod strogim kineskim ograničenjima zbog korone u protekle tri godine izazvao je kod Džang Čija nesigurnosti da razmisli o odustajanju od rađanja djece.

Kada je Kina prošlog mjeseca naglo ukinula svoj režim nulte stope kovida i dozvolila da se virus slobodno širi, ogromna većina je rekla definitivno ne, rekao je izvršni direktor e-trgovine sa sjedištem u Šangaju, prenosi Index.

Priče o majkama sa djecom koje nisu mogle da dođu do ljekara u medicinskim ustanovama preplavljenim osobama zaraženim kovidom bile su kap koja je prelila čašu.

“Čula sam da je zaista strašno rađati se u javnoj bolnici. Zaista ne želim da razmišljam o bebi”, rekla je 31-godišnjakinja.

Kina će uskoro objaviti zvanične podatke o stanovništvu

Uvid u ožiljke koje je pandemija ostavila na ionako sumorne demografske izglede Kine mogao bi se pojaviti kada zemlja objavi zvanične podatke o broju stanovnika za 2022. godinu 17. januara.

Neki demografi očekuju da će populacija Kine 2022. godine doživjeti svoj prvi pad od Velike gladi 1961. godine, duboku promjenu sa dalekosežnim posljedicama po globalnu ekonomiju i svjetski poredak. Broj novorođenih za 2022. treba da padne na rekordno nizak nivo, ispod 10 miliona u odnosu na prošlogodišnjih 10,6 miliona beba – što je već 11,5 odsto manje nego 2020.

“Kina je ušla u dug i nepovratan proces”

“Ovim istorijskim zaokretom Kina je ušla u dug i nepovratan proces opadanja stanovništva, prvi put u kineskoj i svjetskoj istoriji”, rekao je Vang Feng, profesor sociologije na Univerzitetu u Kaliforniji.

“Za manje od 80 godina stanovništvo Kine moglo bi da se smanji za 45 odsto. Tada će to biti Kina koju svijet neće prepoznati”, rekao je on.

Ukupna populacija Kine povećala se za 480.000 na 1,4126 milijardi u 2021. Ujedinjene nacije predviđaju da će kinesko stanovništvo ove godine početi da opada pošto Indija preuzme mjesto najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Eksperti UN predviđaju da će kineska populacija pasti za 109 miliona do 2050. godine, što je više nego trostruko u odnosu na prethodnu prognozu za 2019. Dok devet od 10 najnaseljenijih zemalja svijeta doživljava pad nataliteta, stopa fertiliteta u Kini 2022. od 1,18 bila je najniža ispod standarda OECD-a od 2,1 za stabilnu populaciju.

Zemlja, koja je nametnula politiku jednog djeteta od 1980. do 2015. godine, zvanično je priznala da je prošle godine bila na ivici demografskog pada, kada je Nacionalna zdravstvena komisija saopštila da bi stanovništvo moglo da počne da opada prije 2025. godine. U oktobru je predsjednik Si Đinping rekao da će vlada donijeti dalje politike za povećanje nataliteta u zemlji.

 

Oznake: Kina, Stanovništvo