Svijet 26.11.2022.

Kina objavila rezultate lokalnih izbora na Tajvanu

ČITANJE: 1 minuta

Kineska vlada saopštila je da su rezultati danas održanih lokalnih izbora na Tajvanu otkrili da je glavni dio javnog mnjenja na tom ostrvu za mir, stabilnost i dobar život, nakon što je vladajuća Demokratska napredna partija ostvarila loše rezultate na glasanju.

Kina će nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju miroljubivih odnosa i čvrstom protivljenju nezavisnosti Tajvana i stranom mješanju, saopštila je Kineska kancelarija za Tajvan, javila je zvanična kineska novinska agencija Sinhua, preneo je Rojters.

Predsjednica Tajvana Cai Ing Ven podnijela je ostavku na mjesto predsjednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima.

Ona je rekla je da su ovi izbori više od lokalnog glasanja, jer svijet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom, prenosi Srpskainfo.

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) pobijedila je na lokalnim izborima u glavnom gradu Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim vijećem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi na izborima za gradonačelnika u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga širom Tajvana.

Od 2008. do 2016. vladajuća partija na Tajvanu, Kuomintang, održavala je dobre veze sa Kinom, ali su se one pogoršale kada je na vlast 2016. došla Cai Ing Ven, iz Demokratske napredne stranke.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, dodaje Rojters.

(Z.M)

Oznake: Izbori, Kina, Tajvcan