Svijet 04.08.2022.

Kina pažljivo odabrala lokacije oko Tajvana za manevre, i dalje neizvjesno da li slijedi intervencija

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je Kina i zvanično započela vježbe oko Tajvana, te nakon što je u more ispaljeno najmanje 11 projektila, brojni analitičari postavljaju pitanje – da li je moguća invazija Kine na Tajvan?

Vrlo brzo nakon što je Nancy Pelosi napustila Tajvan, Narodnooslobodilačka armija Kine objavila je da su njeni projektili tokom vježbi precizno pogodili ciljeve, iako je pet projektila pogodilo i japanske vode.

“Kineska vojska je vježbe nazvala uvodom u veću demonstraciju sile kojom se namjerava kazniti Tajvan zbog posjete Pelosi. Očekuje se da će vježbe trajati 72 sata čime će kineske snage dodatno uvježbati manevre napada na ostrvo ukoliko im to jednog dana zatreba”, piše New York Times.

Naravno, baš kao i u slučaju Rusije i Ukrajine te položaja Vladimira Putina, plan kada je riječ o kineskim aktivnostima oko Tajvana vjerovatno jedino zna predsjednik Kine Xi Jinping.

“On je rekao da će na kraju ujediniti Tajvan i Kinu mirnim putem. Međutim, kao i njegovi prethodnici, Xi nije isključio silu, a jačanje kineske vojske dostiglo je tačku u kojoj neki komandanti smatraju da je invazija sve vjerovatnija, ali još uvijek rizičan scenarij”, navodi se.

Kada je riječ o lokacijama održavanja vježbi oko Tajvana, analitičari smatraju kako su one pažljivo birane.

“Šest zona za kineske vježbe odabrano je zbog njihovog značaja u potencijalnom scenariju zatvaranja Tajvana i odbijanja strane intervencije”, rekao je general-major Meng Xiangqing.

Jedna od zona u kojoj će kineska armija održavati vježbe pokriva najuži dio Tajvanskog moreuza. Druga bi se mogla koristiti za blokiranje velike luke ili napad na tri glavne tajvanske vojne baze.

Treća lokacija usmjerena je prema južnom Tajvanu.

“Sačekajte i gledajte. Ovo je prvi put da će vojska održati vojnu vježbu oko cijelog Tajvana. Treba reći da iako je ovo vježba koja liči na stvarnu borbu, ona se u svakom trenutku može pretvoriti u pravu borbu”, rekao je general.

Također, jedna od lokacija na kojoj će se održavati vježbe smještena je u blizini istočne obale Tajvana, najdaljoj tački od kineskog kopna. Iako je Kina i ranije održavala slične vježbe, analitičari ističu kako armija ove države nikada nije otišla tako daleko.

“To je namjerna poruka koja ima za cilj da istakne povećani kapacitet Narodnooslobodilačke armije Kine i jasan signal da Kina može opkoliti Tajvan. To bi zakomplikovalo i saobraćaj oko ostrva sa svih strana”, rekao je analitičar Brian Hart.

(SB)

Oznake: Kina